Prav z mrazom je povezan zadnji vadbeni ciklus Petre Majdič na Slovaškem. Krioterapija - terapija s hladom, pri minus 120 stopinjah Celzija. "Ker se je Petra spomladi po krioterapiji dobro počutila, smo obdobje regeneracijskega treninga še enkrat izkoristili," je Ivan Hudač opisal razloge za nekajminutno izpostavljenost mrazu, ki omogoča hitrejšo regeneracijo in pospeši delovanje organizma. Zanimivo, da ima Ivan Hudač negativno mnenje o najnovejšem trendu, ko se smučarski tek seli tudi v zasnežene tunele (Torsby na Švedskem, Voukatti na Finskem, to poletje pa so ga za 10 milijonov dolarjev odprli tudi v Oberhofu v Nemčiji). "Sem proti vadbi v tunelih. Običajno je lahko temperaturna razlika lahko tudi po 20 stopinj Celzija, med dvema stopinjama minusa v tunelu ter zunanjo sredi poletja. Zaradi tega je pri tekačih večja izpostavljenost prehladom. Zaradi klimatizacije pa je tudi večja izpostavljenost raznim virozam. Tudi glavni finski trener Magnar Dalen je dejal, da prav zaradi tega te terene uporabljajo le minimalno. Najboljši švedski tekač Anders Soedergren je bil preteklo jesen najmanj trikrat bolan in verjetno največ zaradi treninga v tunelu. Mislim, da je za poletno obdobje za nas dovolj že vadba na ledeniku Dachstein," pravi Hudač. Ledenik nad Ramsauom bo še enkrat v septembru izkoristila celotna tekaška A reprezentanca, tudi Vesna Fabjan, Katja Višnar in Barbara Jezeršek s trenerjem Vladimirjem Korolkevičem.

Hudač se kot prvi trener in prvi v vrsti strokovnjakov še kako zaveda, kako pomembni so dogovori pred zimo, saj bodo od njih odvisne sekunde, ki bodo ločile junake od neznancev. Prav izkušnje iz ekskurzije na prizorišče olimpijskih iger tik po koncu sezone v aprilu je Hudaču dal vedeti, da bo eno najpomembnejših vlog igrala priprava smuči. "Vreme v Vancouvru se neprestano spreminja, tudi po trikrat na dan, v pol ure je lahko vse drugače. Lepo in stabilno vreme, ki smo ga ujeli, je nenavadno. Pozimi vsaj 25 dni na mesec sneži. Naleteli pa smo tudi na razmere, ko je bilo treba v klanec navzdol vleči klasični korak. Drsnosti praktično ni bilo. Take razmere lahko naredijo šprint in tudi tek na razdalji za povsem drugi tip tekačev. Šprint bo namesto za hitre pisan na roko predvsem vzdržljivim. To je samo primer, da bodo morale biti ekipe zelo uigrane, izredno samostojne, da bodo odločitve manj tvegane," se tudi tega dela pripravljenosti zaveda Hudač.

Servisna ekipa - Italijan Gianluca Marcolini, Miha Plahutnik in Slovak Štefan Lichon - bo ostala nespremenjena. Pridružil pa se bo še četrti za princeske. Ostala ekipa okoli Petre Majdič je še bolj Slovaška. Priključil se ji je fizioterapevt in kineziolog Jaro Gajdoš. Še več pa sodeluje tudi z zdravnikom dr. Milošem Kapko, Slovakom, ki dela v Nemčiji. Oba financira Petra Majdič sama. "Miloš je še eden, ki je pripravljen zaradi dobrih prijateljskih odnosov pomagati Petri in celi slovenski tekaški reprezentanci. Ker si zdravnika v celotnem časovnem obdobju s profesionalnim načinom dela pač ne moremo privoščiti, da bi bil vseskozi zraven tudi v tekmovalnem obdobju, bo za pomoč Miloš izkoristil svoj dopust in proste dneve. Upam, da se bomo dogovorili, da bo lahko tudi na najpomembnejših tekmah lahko zraven, predvsem v Vancouvru," se polnega sodelovanja želi Hudač.

Za Petro Majdič je tudi že niz testiranj v domačem okolju, katerega je že prakticiral njen prvi trener Robert Slabanja. "Del teh testiranj smo obdržali vsa leta. Za izide letošnjih testov bo treba vprašati ob vrhuncih zime ali koncu," Hudač ni želel razkriti letošnjih podatkov. "Lahko povem le za jesen 2008, ko so bile vrednosti na mejah rekordnih časov," je razkril dolg za nazaj. Ko je pred dnevi Robert Slabanja svojo nekdanjo varovanko znova videl na treningu na tekaških rolkah, je še enkrat priznal, da teče še bolj tehnično, kot je preteklo zimo. Verjetno ni bilo le zato, ker je hotela pustiti lep vtis na trenerja, ki jo je popeljal do prve zmage v svetovnem pokalu, pač pa zaradi vidnega izboljšanja. Majhni koraki, ki bodo pomembni tudi na največji tekmi zime v Vancouvru. Do 21. zimske olimpijade je še točno pet mesecev. Do tekme svetovnega pokala na Rogli, ki se po skoraj 17 letih vrača v Slovenijo, pa nekaj manj kot sto dni.