Kapitalska družba in Slovenska odškodninska družba, ki jima je pred štirimi leti v času vlade Janeza Janše uspelo na skupščini izvoliti pet od šestih nadzornikov, sta na kandidatni listi zastopana le z dvema kandidatoma - Brunom Koreličem, nekdanjim predsednikom uprave Luke Koper, in Milanom Medvedom, prvim možem Premogovnika Velenje.

Z okoli desetodstotnim deležem v lastništvu Petrola sta na kandidatni listi tudi Dari Južna iz Perspektive in kot triodstotni lastnik Petrola Stane Valant (NFD). Kot smo včeraj napovedali, pa predlog ne vključuje nobenega od kandidatov, ki jih je predlagal Istrabenza. Ta je s 17-odstotnim deležem drugi največji lastnik Petrola. Nekdanji predsednik nadzornega sveta Petrola Miran Mejak je kot funkcionar Vseslovenskega združenja malih delničarjev predstavnik malih delničarjev, še najbolj presenetljiva pa je odločitev nadzornega sveta, da na kandidatno listo uvrsti dosedanjega nadzornika in v času Janševe vlade predsednika upravnega odbora Soda Milana Podpečana.

Predsednik nadzornega sveta Petrola in komisije nadzornega sveta, ki je pripravila kandidatno listo, Viktor Baraga, se ne strinja z ocenami, da kandidatna lista na škodo države ne odraža lastniških razmerij, saj imata Kad in Sod s tretjinskim lastniškim deležem dva od šestih kandidatov. Po njegovih pojasnilih je komisija pripravila dva različna predloga, nadzorni svet se je odločil za enega in ga še preoblikoval. Po prvotni različici je bil namreč na tem seznamu poleg Podpečana od obstoječih nadzornikov še Bojan Šrot (predsednik SLS), ki pa s kandidaturo ni soglašal. Uvrstitev Podpečana na listo kandidatov, čeprav ni bil kandidat Soda kot v sedanjem mandatu, Baraga pojasnjuje s tem, da so želeli zagotoviti kontinuiteto. Da na seznamu ni niti enega od dveh predlaganih kandidatov Istrabenza, pa je utemeljil s tem, da pri nadzornikih za to "ni bilo volje".

Po mnenju poznavalcev razmer včerajšnji predlog kandidatov za nadzornike Petrola, ki nima nikakršnih možnosti za potrditev na skupščini, lastnikom daje alibi, da pripravijo svoje predloge. Pričakovati je, da bo država želela dobiti štiri nadzornike, dve mesti pa bi prepustila preostalim lastnikom. Pri tem bo ključno, kateri blok lastnikov - Istrabenz, Perspektiva ali morda NFD in Julius Fond - bo sklenil dogovor z državo in si uspel zagotoviti svoje predstavnike v nadzornem svetu. Kad in Sod sta sicer Baragovi komisiji poslala predlog šestih kandidatov.

Pestro dogajanje na skupščini napovedujeta tudi izjavi predstavnikov državnih lastnikov. "Predlog nadzornega sveta ne odraža resnosti razmer v gospodarski družbi in razmerja med lastniki. Zato je treba po našem mnenju o njem resno razmisliti," je ocenil začasni predsednik uprave Kada Borut Jamnik. "Sestava nadzornega sveta ni takšna, kot smo jo predlagali. Ocenjujemo, da glede na lastniško sestavo Sodu pripada več nadzornikov," pa meni predsednik upravnega odbora Soda Uroš Rotnik.

vesna.vukovic@dnevnik.si

suzana.rankov@dnevnik.si