Po pojasnilih Steklarne Rogaška običajno zaposlenim plače izplačujejo 15. v mesecu, en dan zamika pa da se je zgodil zaradi zamujanja večjega zneska iz tujine. "Naši kupci imajo likvidnostne težave, kar se odraža tudi v likvidnosti Steklarne Rogaška. To se vidi tudi v tem, da je irsko podjetje Waterford v skladu z njihovo zakonodajo razglasilo neke vrste prisilno poravnavo, medtem ko je podjetje Rosenthal proglasilo insolventnost," pravijo v Steklarni Rogaška.

Da je stanje v Steklarni Rogaška iz dneva v dan bolj alarmantno, nakazuje tudi odziv župana Rogaške Slatine Branko Kidrič. "Predsednik uprave Davor Šenija me je prosil za pomoč, da mu uredim termin za sestanek pri ministru za gospodarstvo Mateju Lahovniku s ciljem, da bi preučili, na kakšen način bi lahko država pomagala Steklarni Rogaška. Ker mi ni vseeno za številne zaposlene, sem pisal tudi lastnikom. Zanimalo me je, kakšne načrte imajo s Steklarno, vendar odgovora še nisem prejel," pojasnjuje Kidrič.

Podobno kot Kidrič odgovorov na naša vprašanja od Zvona Ena Holdinga, ki je skupaj z Leom Ivanjkom solastnik družbe Julius Fond, ta pa je lastnica Steklarne Rogaške, včeraj do zaključka redakcije nismo prejeli.

Stjepan Križnik, predsednik svobodnih sindikatov v Steklarni Rogaška, pravi, da "dokler imajo zaposleni delo in prejemajo plače, je stanje v steklarni stabilno".

Spomnimo, da so v Steklarni Rogaška konec minulega leta zaradi odsotnosti številnih naročil, ki so posledica zaostrovanja kriznih razmer, zaprli eno peč, delavce pa razporedili na druga delovna mesta. Poleg tega je skrb zbujajoče dejstvo, da Steklarna Rogaška 980 zaposlenim, od katerih jih 540 domuje v občini Rogaška Slatina, že nekaj mesecev ne plačuje prispevkov za zdravstveno in pokojninsko blagajno.

sebastjan.morozov@dnevnik.si