Če so še pred dvema mesecema v skladu, ki je skupen kosovski in me dnarodni, poskušali minimalizirati posledice globalne krize, se je zdaj, po zadnjih podatkih, izkazalo, da gre za izgube, ki so za kosovske razmere zelo velike. Sklad naj bi izgubil 91,23 mi lijona evrov ali 29 odstotkov vsega zbranega denarja.
V začetku leta 2009 je tako skladu ostalo 253,69 milijona evrov. O skladu so sicer postavili vprašanje v skupščini, za zdaj pa med zaposlenimi ni zna menj panike, javnih protestov ali de monstracij, čeprav gre očitno za naj hujši udarec, ki ga je svetovna finančna kriza zadala Kosovu. Bančni sistem na Kosovu je za zdaj stabilen tudi zaradi visokih obresti na posojila (do dva najstodstotnih), ki so dvakrat višje od najbolj ugodnih obresti za varčevanje (ki ne presegajo šest odstotkov).

Očitno večina prebivalcev Kosova meni, da bo pokojninski sklad izgu bljeno vsoto dobil nazaj in da zaradi tega vsaj za zdaj ne bo večjih težav. Kosovo ima zelo mlado prebivalstvo, ki je staro povprečno 28 let. Ljudi, sta rejših od 65 let, ko se gre v pokoj, je zelo malo, morda ima Kosovo celo naj manjši delež te starejše populacije v Evropi; prav zato je pokojninski sklad lahko zelo uspešen.

Toda če bo denar še naprej tako odtekal iz njega, bi to lahko povzročilo socialne nemire.

poslovni@dnevnik.si