Dnevnik.si

ODRASLI BARVAJO, DA UBEŽIJO NORIJI VSAKDANA

 

Pobarvanke za odrasle so postale globalni trend. Sodobni vsakdan, ki nas je zasitil z tehnologijami in nenehnim hitenjem, počasi preusmerja krmilo nazaj v čase, ko nas ni nič preganjalo in smo imeli čas. Za vse. Tudi za barvice, risbice in sproščeno ustvarjanje. Ko si lahko utrgajo urico časa, danes barvajo tudi zasedeni poslovneži in pravijo, da je to njihov ventil v sili.

Piše: Zdenka Melanšek

Pobarvanke za odrasle niso enake tistim otroškim. Imajo namreč drugačne motive, več manjših polj za barvanje in ogromno detajlov, ki jih otrok še ne obvlada. Zato tudi barvanje takšnih motivov za otroka ni najbolj priporočljivo. Odraslim, sploh tistim, ki doživljajo veliko stresa, pa so njim prilagojene pobarvanke pisane na kožo. Kot pravi Olgica Koren, ki je avtorica ene od slovenskih pobarvank za odrasle, je odziv neverjeten.

»Očitno so pobarvanke za odrasle prav to, kar ljudje v tem hitrem tempu življenja potrebujemo, da se vsaj za trenutek odmaknemo od norega sveta,« je dejala. Risanje, barvanje ali samo nezavedno čečkanje po besedah Korenove aktivira obe polovici možganov; kreativno, ko mešamo in usklajujemo barvno kombinacijo, in racionalno, ko dejansko ustvarjamo vzorce in izbiramo barve. »To početje nas sprosti in nemalokrat se zgodi, da se popolnoma odmaknemo od zunanjega sveta in poglobimo cisto vase. Ker se tako sprostijo naši možgani, se posledično sprosti tudi celotno telo in tako se lažje spopademo z novim stresom,« je Korenova razložila prednosti barvanja v odrasli dobi. Nina Štajner, še ena ilustratorka, ki je prispevala čudovito pobarvanko za odrasle, je na enako vprašanje odgovorila: »Nekateri meditirajo, drugi izvajajo jogo, tretji barvajo. Menim, da je barvanje lahko sproščujoče, ker smo neobremenjeni s tem, kar bo nastalo. Misli malo odtavajo, hkrati pa prija brezskrbno 'čečkati' in sproti opazovati, kaj bo nastalo. Ko začneš, nikoli ne veš, kam te proces vodi. Hkrati te pa nihče ne gleda, ocenjuje in obsoja,« je pojasnila. Štajnerjeva priznava, da tudi sama to počne, ponavadi med telefoniranjem, ko ima eno roko prosto in se malo »igračka«. »Zakaj natanko to počnem, pa v resnici ne vem,« je priznala.

Čečkarije kot oblika samopomoči

Tudi vi kdaj čečkate med daljšim telefonskim klicem? Ali pa med službenim sestankom med zapiske dodate cel kup čečkarij? Rože, kroge, kvadrate, različne vzorce in oblike? Večinoma gre predvsem za kratkočasenje, nevroznanstveniki pa dodajajo še razlago o razbremenitvi napetosti. Namreč fizično premikanje, najsi bo to samo brezciljno premikanje pisala po papirju, ob intelektualni obremenitvi izboljša koncentracijo in je včasih celo nujno za vzdrževanje zbranosti. Da je težko sedeti pri miru, ko možgani preskakujejo ovire, se strinja tudi naša sogovornica Irena Valdes, likovna terapevtka in bodoča doktorica psihologije, ki v čečkarijah med sestanki vidi nekaj več. »Čečkanje, tako kot barvanje, je pravzaprav oblika samopomoči, naj bo namen sproščanje, koncentracija ali pa kratkočasenje. To je vse-možganska dejavnost, ki jo uporabljamo že od začetka obstoja človeštva,« je pojasnila. Valdesova se poklicno ukvarja z dejavnostjo, ki stopa še korak naprej – z likovno terapijo. Ta je za razliko od samo-pomoči z likovnim izražanjem usmerjena oblika psihoterapije, ki jo vodi usposobljen likovni psihoterapevt, ki ima znanje tako na področjih psihologije (in psihoterapije) kot tudi na področju likovnosti.

Barvanje doma ni likovna terapija

Pobarvanke nekateri zmotno povezujejo z likovno terapijo, je poudarila Valdesova, ki v svoji stroki trenutno zaznava rahlo razdraženost, da ljudje zamenjujejo terapevtski učinek pobarvank z likovno terapijo. »Likovnost ima sama po sebi veliko terapevtskih učinkov, ni pa to likovna terapija. Barvanje, tako kot tudi čečkanje, lahko ljudem pomaga na več področjih, likovna terapija pa je po definiciji terapevtsko voden proces,« je poudarila razlike. Likovna terapija je po njenih besedah namenjena vsakomur, ki ima občutek, da bi se skozi likovnost lahko izrazil, ali pa bi si to želel poskusiti (talent ni pogoj!) v smislu zdravljenja ali pa tudi samospoznavanja. Posebej priporočljiva pa je za otroke, saj je njihov primarni medij izražanja risba. 

Ninine pobarvanke gredo za med zlasti v tujini

Nekaj otroškega v sebi je ohranila Nina Štajner, ki je uradno univerzitetna diplomirana oblikovalka vizualnih komunikacij, vendar se pretežno ukvarja z ilustracijo. Najraje riše živali, njen stil ilustriranja pa je nekoliko bolj ljubek in otroški, zato je veliko projektov, ki jih sprejme, namenjenih najmlajšim. Ideja za pobarvanko za odrasle se je vanjo zakoreninila po naključju. »Pred leti sem jih videla na nekem tujem letališču, kjer so že bile uspešnica, in od takrat je ideja počivala v mojih mislih. Nato pa sem se oktobra lani v sklopu pobude inktober odločila ustvariti svojo. Inktober je pobuda med ilustratorji, da vsak dan oktobra nekaj narišejo s črnilom (ang. ink). Torej, na voljo sem imela črnilo in 31 dni. Odločila sem se vsak dan narisati eno stran pobarvanke. Nato pa sem na družabnih omrežjih opazila toliko zanimanja, da sem jih natisnila in začela prodajati. Vse so šle za med. In mislim, da bom morala narediti tudi tretji ponatis,« je s ponosom povedala Nina.

Njene pobarvane kupujejo in barvajo večinoma ženske ter več tujcev kot Slovencev. Tri četrtine jih odpotuje v Ameriko, Španijo, na sever Evrope, precej pa tudi v Azijo. Nina vodi spletno trgovinico, pobarvanko pa oglašuje še na družabnih omrežjih. Njene pobarvanke lahko najdete le v dveh trgovinicah v središču Ljubljane: No Stress Shop in SMILE Concept Store.

 

Kresničke so ji pomagale med zdravljenjem

Ideja o pobarvanki za odrasle se je Olgici Koren porodila pred dvema letoma, ko je zbolela za ledvičnim rakom. Sama sicer ustvarja že več kot 20 let, začela pa je kot samoukinja. Bolezen jo je za nekaj mesecev položila v posteljo in ker se je morala nekako zamotiti, je začela risati. »Ker sem že od majhnega vedno nekaj čečkala in oblikovala, je bilo to obdobje prav zanimivo in risbice, kresničke, kot jih imenujem, so nastajale mimogrede, brez tehtnega premisleka. Kar prepustila sem se in misli so same vodile mojo roko. Zato moja pobarvanka temelji na simbolikah, ki so mi med zdravljenjem dajale pozitivno energijo in moč za boj.« Celotna pobarvanka, ki nosi naslov Mavrične kresničke, temelji na številki 23. Meri 23 krat 23 centimetrov in vsebuje 23 risbic z dodanimi besedili, v katerih avtorica opisuje, kaj je čutila ob njihovem nastajanju. Zakaj 23? Ker je to avtorici zelo ljuba številka, ki jo spremlja skozi življenje. Dnevnikovci smo se odločili, da jo podpremo in med Slovence razširimo glas o pobarvankah za odrasle. Ob nakupu Dnevnika, Nedeljskega dnevnika ali Razvedrila lahko v kioskih po Sloveniji prejmete Mavrične kresničke in komplet kakovostnih barvic po zelo ugodni ceni. Predlagamo, da si privoščite nekaj barvanja in časa samo zase, kar vas bo vrnilo v brezskrbno otroštvo.