Branku Zalogarju te očitno ne manjka. Leta 1999 so namreč v njegovem podjetju Dollar dosegli 200 milijonov tolarjev prihodka, lani 225, letos pa naj bi ga bilo za 260 milijonov tolarjev. Govorimo torej lahko o 15- do 20-odstotni rasti prihodka, kar Dollar uvršča med vodilna slovenska podjetja na področju proizvodnje in prodaje izdelkov za zdravo spanje.

En dolar je bil dobra naložba

Proizvodnja ležišč, podložij in ortopedskih vzglavnikov iz naravnega materiala lateksa ima v prihodku podjetja 85-odstotni delež, volnene odeje in nadvložki, ki jih uvažajo in dodelujejo, pa 15-odstotnega. Delež ležišč v prihodku bo še naraščal, saj je po besedah Marka Zalogarja za zdravo in udobno spanje veliko bolj kot izgled spalnice pomembnejša kakovost ležišča. Skupaj s proizvodnjo narašča tudi število zaposlenih v podjetju; zdaj jih je 14, že naslednje leto jih bo 18. Sledi namreč selitev iz proizvodnih prostorov, velikih 350 kvadratnih metrov, v Domžalah v že kupljene prostore, velike 1300 kvadratnih metrov, v poslovnem kompleksu Stol. V Kamniku bo proizvodnja razširjena z mizarsko delavnico, v kateri nameravajo izdelovati postelje in omare iz masivnega lesa za spalnice. V Domžalah bo ostalo skladišče končnih izdelkov. Podjetje Dollar ima svoji trgovini v domžalskem Spar centru in Mercator centru v Kopru. V slednjem mestu zlasti zato, ker je blizu Italije, kjer so podobni izdelki precej dražji. Dvajsetega februarja 2002 se jima bo pridružila še trgovina v najnovejšem Spar centru v Ljubljani. V petih letih nameravajo v Dollarju odpreti svoji trgovini še na Štajerskem in Dolenjskem, razmišljajo pa tudi o vstopu na hrvaški trg, kjer bi lahko - tako obeta raziskava - kljub slabši kupni moči uspešno poslovali. "Naši načrti so odvisni od razmer na trgu. Smo optimistični, saj se ljudje, ki preživimo v postelji kar tretjino življenja, čedalje bolj zavedamo, kako sta ležišče in vzglavnik pomembna za zdravo spanje. Če ne prej, začnemo o tem razmišljati, ko se pojavijo prve bolečine v križu in vratu. Ljudi s takšnimi težavami pa je na žalost zelo veliko. Vsakemu kupcu želimo najbolje svetovati," zagotavlja Marko Zalogar in v šali dodaja, da bi jih prodali desetkrat več, če bi bila ležišča v dnevnih sobah ali na dvoriščih kot avtomobili, kjer bi jih lahko videli sosedje.

Tretjino življenja prespimo

"Če bi mi leta 1989, takrat 23-letnemu strojnemu tehniku, ki ni zdržal za risalno desko, kdo rekel, da se bom v življenju ukvarjal s proizvodnjo ter prodajo ležišč in ortopedskih vzglavnikov, bi se mu samo smejal. V tistih letih je bilo najbolj popularno imeti uvozno-izvozna podjetja, bare in butike. Moja takratna odločitev se je kljub posmehu marsikaterega vrstnika izkazala za pravilno. Ko se je bilo ob že ustanovljenem podjetju treba odločiti, s čim se bo pravzaprav ukvarjalo, je ideja o bioposteljnem programu prišla povsem naključno. Začelo se je pravzaprav takrat, ko sem imel težave z bolečinami v križu. Obiskoval sem fizioterapevte in kiropraktike, ki so mi poleg terapij svetovali tudi nakup ustrezne postelje. Po njihovem trdo ležišče, ki pa mi ni ustrezalo. Ko sem obiskal spalni studio v Kiki, kakršnih pri nas še nismo poznali, so mi svetovali ležišče in ortopedski vzglavnik iz lateksa. Čeprav je komplet stal dvakrat več kot običajna vzmetnica in vzglavnik, sem se odločil za nakup. Izkazal se je za zelo koristnega, saj je bila razlika v kakovosti mojega spanja več kot očitna," pravi Marko Zalogar. Leta 1992 je podjetje Dollar odprlo prvo trgovino v Trzinu. Na začetku so se ukvarjali le s prodajo vzglavnikov iz ovčje volne merino, leta 1994 pa so poskusili tudi z lastno proizvodnjo. Nesmiselno je bilo namreč samo uvažati toliko različnih modelov in jih imeti na zalogi. Volneni program so kmalu razširili še z bioležišči in vzglavniki iz lateksa. Skoraj vse osnovne materiale so (tako kot zdaj) kupovali v tujini pri najkakovostnejših izdelovalcih. Svoje izdelke so stalno izpopolnjevali in veliko vlagali v razvoj. V sodelovanju s strokovnjaki s področja medicine in tekstila so lani razvili tudi vrhunsko ležišče "Ergoform top bed 2000", ki je pri nas edinstveno, saj ga izdelujejo natančno po meri in konstituciji posameznega naročnika. Pri tem jim je v veliko pomoč merilna naprava za merjenje pritiska telesa na ležišče, ki je tudi edina tovrstna v Sloveniji.