To razstavo so lani postavili v park gradu Mokrice. Tam so si jo z navdušenjem ogledovali mnogi turisti in se ob falusu tudi pogosto fotografirali. "Ko sem prišla v Mokrice, da bi odpeljali Bezlajeve kipe v Ljubljano, kipa falusa ni bilo. Delavci, ki so bili tam, so povedali, da so ga ukradli že 8. junija. O izginotju so najprej obvestili nadrejene v Termah Čatež (kamor spada hotel v gradu Mokrice) in policijo. Sama sem za krajo izvedela šele, ko bi morali kipe odpeljati. Odnos odgovornih v Termah Čatež me je zelo razočaral, saj je bilo to delo avtorja, ki so ga dobro poznali, ukradli pa so jim ga prav pred njihovim pragom," je povedala Staša Kokot, vodja galerije Latobia v Ljubljani.

Po njenem mnenju so v Termah vsaj moralno odgovorni za razstavo, res pa je, da ni bila zavarovana. Ukradeni kip je vreden 1,3 milijona tolarjev, zato je Kokotova upala, da bodo nastalo škodo vsaj s simbolično vsoto pokrile Terme Čatež, vendar so si po začetnem strinjanju premislile.

"Na željo galerije Latobia smo postavili razstavo v park gradu Mokrice, pri tem pa sta tako vodja galerije kot avtor kipov vedela, kaj to pomeni. Tam ni varnostne službe. Kipi so bili vsem na očeh in nezavarovani. Na žalost je prišlo do neljubega dogodka. Zgodilo se je verjetno ponoči, naslednje jutro so me zaposleni v hotelu obvestili o izginulem kipu. Poklicali smo policijo, ki je prišla in ukrepala," je svoj del zgodbe pojasnil Andrej Šprajc, izvršni direktor hotelov Terme Čatež. Dodal je, da bi galerija Latobia morala kot dober gospodar poskrbeti za zavarovanje kipov. Zanje je izginuli falus opozorilo, da bodo pri razstavah, za katere se bodo dogovarjali, pozornejši in da bodo opredelili, kdo je v primeru kraje odgovoren.

"Kipa falusa še nismo našli, iskali ga bomo naprej," je izjavil Anton Bizjak, pomočnik komandirja policijske postaje Brežice, in zatrdil, da so ukrepali takoj, ko so jih poklicali. Prišli so na kraj dogodka in popisali krajo, vendar niso imeli nekaterih koristnih podatkov o vrednosti kipa ter lastniku. Kljub vsemu so obvestili vse svoje službe, kar pomeni, da so o kraji falusa vedeli tudi policisti na bližnjem mejnem prehodu. Za uvedbo postopka čez mejo bi morali vedeti, koliko je kip vreden. Ko bodo dobili manjkajoče podatke in prijavo oškodovane osebe, bodo zadevo razširili, za zdaj so delovali lokalno.

"Za ukradeni falus sem izvedel šele tri tedne po kraji, ko bi se morala razstava seliti iz Mokric v Ljubljano (zdaj je na ogled na ekonomski fakulteti). Če bi me takoj obvestili, bi lahko sklesal novega, ne sicer prav takšnega, a vendarle kip, ki bi zaključil razstavo. Tako bi rešil razstavo v Ljubljani. Falus je kot samostojna skulptura dajal pomen vsem drugim skulpturam razstave Epoptes, zato je razstava zdaj okrnjena in brez smisla. To me je pri kraji tudi najbolj prizadelo," je povedal avtor, akademski kipar Jiri Bezlaj. Kaj takšnega se mu doslej še ni zgodilo, na koncu je napol v šali pristavil: "Če so kip falusa ukradli, ker jim je bil všeč, bi to lahko bila zame pohvala. Če pa so ga ukradli (odnesti sta ga morala dva, pustila pa sta podstavek, na katerega je bil falus prilepljen), da bi se neslano pošalili, potem je vse skupaj klavrno in žalostno."