Domači so že v začetku preiskave policistom dejali, da naj bi takrat, ko je izbruhnil požar, sin spal v spalnici. Ker naj bi ga prebudil pasji lajež, naj bi šel na dvorišče, tam pa naj bi ga neznanec z lesenim ročajem tako močno udaril po glavi, da se je onesvestil. Nezavestnega naj bi pozneje našli ležati nedaleč od ceste Vojnik-Frankolovo. Domačija namreč stoji pri križišču, kjer se cesta iz smeri Vojnika razcepi na eno stran za Dobrno in na drugo za Frankolovo. Kriminalisti so njihovo zgodbo poslušali, mislili pa so si seveda svoje. Tudi grafiti, na katere so jih domači opozorili, jih niso zmedli. Na asfaltnem dvorišču pred hišo je bilo namreč s črnim sprejem napisano: "Zginite od tu, Bosanci, to je naša zemlja. SLO" Na vozilu 45-letnega lastnika hiše M. Z. pa se je na levem blatniku in pokrovu motorja svetil napis "Vojnik je zakon".

Policisti so v preiskavi ugotovili, da je mladoletni E. Z. tistega večera, ko je izbruhnil požar, kupil bencin na bencinski črpalki OMW na Lopati in ga v plastični posodi prinesel domov. Ponoči se je odtihotapil pred hišo, s črnim sprejem napisal prej omenjena grafita, embalažo pa nato odvrgel v bližnji potok. Nato je vzel posodo z bencinom in z njim polil kuhinjo, spalnico in še en stranski prostor. Ker se mu je zdelo, da bencin ne bo dovolj, je po tleh polil še petrolej in embalažo znova odvrgel v potok, kjer so jo policisti tudi našli. Ko je v kuhinji nato primaknil ogenj, je zaradi koncentracije hlapov nastala manjša eksplozija. Fanta je tlak vrgel ob tla. Med padcem se je udaril po glavi in si odrgnil roko.

Kljub temu ni odnehal. Odšel je do stranskega prostora, ki ga je prej polil z bencinom in petrolejem, ter vanj vrgel prižgano vžigalico. Ognjeni zublji so se hitro razširili po stanovanju. Če ne bi gasilci takoj prihiteli na pomoč, bi družina ostala brez strehe nad glavo. Mladoletnemu osumljencu naj bi pri požiganju pomagal mladoletni prijatelj K. A. Kriminalisti bodo E. Z. kazensko ovadili. <%HR>

V stari hiši v Vojniku je lastnikov sin podtaknil ogenj.