Odrasli najraje posegajo po uspešnicah z ljubezensko ali kriminalno vsebino, veliko zanimanja je tudi za novitete, različne priročnike in - prav nič nenavadno - turistične vodnike. Mladi bralci so najbolj navdušeni nad fantazijsko literaturo (katero koli knjigo o mladoletnem čarovniku Harryju Potterju avtorice Joanne K. Rowling je mogoče "ujeti" le z veliko sreče), zelo priljubljena pa so tudi dela domačih mladinskih avtorjev.

ISKANE NOVOSTI

"Res je, izposoja knjig se poleti zelo poveča," pravi Tone Brlan iz Delavske knjižnice, ene od enot ljubljanske Knjižnice Otona Župančiča. "Videti je, da odrasli najraje berejo slovenske romane, veliko povpraševanja je tudi po tujih novitetah, kot sta Tuleči mlinar Arta Paasilinne in Razlika Monike van Paemel. Otroci še vedno najraje segajo po Harryju Potterju, tudi zbirka Pet prijateljev Enid Blyton je še vedno zelo priljubljena." Ker leposlovnih del pri njih ni mogoče rezervirati, mora imeti bralec kar malce sreče, če hoče dobiti knjigo, ki si jo želi. "V takšnih primerih lahko poskusimo pomagati tako, da bralcem posredujemo podatke o knjižnicah, kjer je iskani naslov na voljo," dodaja Brlan. "Police so precej izropane, še bolj kot v enakem času lani," ugotavlja bibliotekarka Mihaela Kavčič iz knjižnice Franceta Bevka v Novi Gorici. "Največ povpraševanja je po kriminalnih in ljubezenskih romanih, ves čas pa so izposojene tudi novitete, ne glede na njihovo zvrst in zahtevnost. Pri omenjenih delih pač izposojamo tiste izvode, ki jih sproti dobimo nazaj." Ker imajo pri najbolj priljubljenih naslovih na voljo vsaj deset izvodov, nanje niti ni potrebno zelo dolgo čakati, navadno je mogoče želeno knjigo dobiti že v enem tednu. "Drugače pa je s tistimi deli, ki so zelo iskana le v času po izidu, saj takšnih naročimo manj. Tak primer je bil lani Križ na prsih Vide Žabot, nanj je bilo treba čakati tudi tri mesece." Bralci si izposodijo tudi veliko priročnikov in turističnih vodnikov.

OD STO IZVODOV NA VOLJO NITI ENEGA

Tudi vodja osrednje knjižnice Celje Martina Rozman Salobir je potrdila, da so njihove police bolj ali manj izpraznjene. "Med leposlovjem za odrasle pri izposoji prevladujejo lahkotnejši žanri, na primer dela avtoric, kot sta Danielle Steel in Mary Higgins Clark, priljubljeni so tudi tisti romani, po katerih so bili posneti filmi." Po njenih opažanjih številni bralci po tovrstni literaturi posegajo le poleti. "Sicer pa si izposojajo tudi veliko priročnikov za duhovno rast ali zdravo življenje, v poletnem času je tudi občutno več zanimanja za jezikovne tečaje na zgoščenkah in turistične vodnike." Drugače kot pri literaturi za odrasle pa so pri mladinskih knjigah med najbolj iskanimi slovenski avtorji. "Priljubljenost serije o Harryju Potterju je sicer trajna, vključno z najnovejšo knjigo v angleščini, ki še ni prevedena, vendar so na vrhu izposoje tudi dela Dese Muck, Janje Vidmar in Nejke Omahen." Podoben okus imajo mladi v Novem Mestu. "Naš oddelek je skoraj opustošen: na policah na primer ni niti ene od več kot šestdesetih knjig o Harryju Potterju," je povedala Slavka Kristan , vodja mladinskega oddelka knjižnice Mirana Jarca Novo Mesto. "Enako velja za izvode knjig iz zbirke Pet prijateljev, pa jih imamo več kot sto, popolnoma sta izposojena tudi Severni sij Philipa Pullmana in Tolkienov Gospodar prstanov." Kristanova ugotavlja, da so na vrhu priljubljenih že nekaj let ene in iste knjige, največ povpraševanja pa je po sodobnih najstniških delih. "Tudi dela Bogdana Novaka in Primoža Suhadolčana so vselej izposojena. Nasploh lahko rečem, da mladi zelo veliko berejo, in to dobre knjige." Zdi se, da prazne police knjižnic založnike naravnost spodbujajo k temu, da bi za uspešnic željno bralstvo pripravili cenovno dostopnejše izdaje najbolj priljubljenih naslovov. Letos smo sicer že dočakali nekatere preverjene romane v izdaji z mehkimi platnicami, ki so na voljo za razmeroma majhno vsoto (1700 tolarjev), toda bralka s Koroške nam je potožila, da tudi to ni ravno poceni - predvsem zato, ker so te knjige očitno namenjene zgolj enkratni uporabi. Napeta ljubezenska zgodba je namreč po prvem branju - razpadla...