Enainpetdesetletni duhovnik, katerega pravo ime je Tomislav Gačić, je doma iz okolice Teslića v Bosni, vranjsko škofijo vodi od leta 1992, prebivalci Vranja pa se strinjajo, da je v njihovem mestu na srbskem jugu v tem času veliko napravil, saj je imel dobre odnose tako s prejšnjo oblastjo srbskih socialistov kot tudi z novimi politiki, ki so v Srbiji na oblasti zdaj. Izkazal se je za zelo ambicioznega, pa tudi podjetnega, izšolal se je na atenskih visokih pravoslavnih šolah, nekaj časa je preživel tudi v samostanu na egiptovskem Sinaju. V Vranje je prišel iz pravoslavnega samostana v Bosni. Prav zato, ker je vranjsko škofijo prevzel razmeroma mlad, so ga imeli za moža prihodnosti. Njegova cerkvena prihodnost pa se je resno zamajala, ko so Novine vranjske v začetku leta objavile pričevanja petih mladoletnikov, ki so trdili, da jih je vladika Pahomije spolno nadlegoval. Njihove pretresljive zgodbe so bile zelo prepričljive, vsa peterica se je odločila za duhovniški poklic, škof pa jih je nadlegoval v prostorih svoje škofije, kjer so prenočevali.

PREPRIČLJIVA PRIČEVANJA

Škof je seveda vse odločno zanikal in trdil, da so mu zadevo podtaknili, vse skupaj je celo razglasil za napad na vso srbsko pravoslavno cerkev. Toda oblastnikom v Vranju so se zdele pripovedi mladoletnikov zelo prepričljive, še zlasti, ker so dobili še druge namige o neprimernem vedenju vranjskega škofa. Tako so izvedeli, da so ga že pred trinajstimi leti obtožili pedofilije, a ga je pristojna cerkvena komisija oprostila. Navedbe peterice mladoletnikov so potrdili tudi nekateri duhovniki vranjske škofije in celo tamkajšnja redovnica. Škofa Pahomija so povabili na zaslišanje. Pred preiskovalnega sodnika je moral 17. februarja. Njegovi sodelavci so začeli groziti vranjskim novinarjem, še posebno glavnemu uredniku Novin vranjskih. Razbili so mu avtomobil in mu žugali s smrtjo, tako da ga je v zaščito vzel celo mednarodni odbor za zaščito novinarjev iz New Yorka. V Vranje je prišel tajnik ameriškega veleposlanika v Beogradu Lee Brown, da bi se pogovoril z lokalnimi oblastmi. Tožilstvo je pred dnevi vložilo obtožnico proti škofu, kar pomeni, da bo moral na zatožno klop. Grozijo mu tri leta ječe. O zadevi se je razpisal srbski tisk, tako da je postala vsedržavna. Vodstvo srbske pravoslavne cerkve se je v začetku v celoti postavilo v bran svojemu škofu, kar je del srbske javnosti dobesedno zgrozilo. Pričakovala je, da bodo škofje vzeli v bran nadlegovane mladoletnike. Cerkveno vodstvo je v Vranje poslalo braničevskega vladiko Ignjatija, ki je podprl domačega škofa Pahomija in se spravil nad vse, ki so zahtevali njegovo odgovornost. Vse vranjske duhovnike, ki so pričali proti njemu, so odstavili in zoper njih uvedli cerkveno preiskavo, tako da jim zdaj grozi izključitev. Srbska javnost je zgrožena in pričakuje, da bo cerkev spremenila svoje stališče, toda za zdaj molči. Suspendirani vranjski duhovnik Goran Arsić pa je v zvezi s cerkveno preiskavo o svojem dejanju dejal, da sedanji molk srbske pravoslavne cerkve ni dopusten, saj se ni oglasila niti takrat, ko so njemu, duhovniku Vladimirju Saviću in dvema mladoletnikoma grozili s smrtjo.

CERKVENO LICEMERJE

Duhovnikom in mladoletnikom, ki so obtožili vladiko Pahomija, je grozila organizacija, ki se jim je predstavila kot Črna roka. Po njegovih besedah vse skupaj priča o nezaslišanem licemerju srbske pravoslavne cerkve, kjer vsi vse vedo, pa se vendarle vedejo, kot da se ne bi nič zgodilo. "V srbski pravoslavni cerkvi se zdaj ne zanimajo za nadlegovane otroke, nihče jih ni prišel obiskat, nihče jim ni pogledal v oči, da bi videl njihovo trpljenje in solze, nihče se ni hotel pogovoriti z njimi. Vse skrbi le to, kaj bo s škofom Pahomijem," je prizadeto razlagal odstavljeni vranjski duhovnik Goran Arsić.