Na Kobli in Straži čakajo na ugodnejše temperature, da bodo lahko nadaljevali z umetnim zasneževanjem. Miro Ulčar , direktor Infrastrukture, ki skrbi za smučišče Straža, je prepričan, da ta konec tedna smuka še ne bo mogoča, potrudili pa se bodo, da bi Stražo pognali do božiča. Bolj optimistični so na Škofjeloškem. "Konec tedna bomo zagotovo zagnali sedežnico. Treba je zasnežiti še vrhnji del. Če bo šlo vse po sreči, se bo mogoče smučati že v petek, vse bo nared za nočno smuko," trdi Matej Demšar , vodja SCT Stari vrh. Lastnik žičnic na Soriški planini Franc Golija je prav tako optimističen in obljublja za ta konec tedna brezplačno smuko. V Kranjski Gori obratujeta sedežnica Dolenčev rut in vlečnica Mojca že od sobote, a so temperature previsoke, da bi dodatno zasneževali še druga smučišča. Smučarji lahko za ceno dveh ur smučajo na smučišču Dolenčev rut ves dan.

NA SONCE NA VELIKO TERASO

Največ snega in odprtih prog imajo na Krvavcu, kamor že vozi smučarski avtobus iz Kranja, v kratkem bodo uvedli tudi novo progo z Bleda. Kljub pomanjkanju pravega snega in vremenskim težavam v zadnjem tednu so s topovi zasnežili dobro tretjino od 34 kilometrov urejenih smučarskih prog. "Trenutno smo zasnežili osnovi del, Nivice, Tiho dolino in Gospinco, sledila pa bo zasnežitev Zvoha, hkrati pa tudi zasnežitev proge od Vrha Krvavca do Gospince ter progo v Kriško dolino," je povedal Marko Grebenc , pomočnik direktorja RTC Krvavec. Na Krvavcu so po štirih letih položili v tla cevi za zasneževanje od Vrha Krvavca do Doma na Krvavcu. Na Kriški planini so ob objekt postavili veliko teraso, ki bo lahko ob lepem vremenu gostila mnogo več gostov, kot jih lahko sam lokal v domu. Na vse bolj priljubljeni plaži, kjer bodo tudi letos za zabavo poskrbeli slovenski ansambli ter animatorji, so postavili nov okrogel bar, kjer bo Dušan Vrtovc , predsednik barmanov Slovenije, ob koncu tedna pripravljal brezalkoholne koktajle. Gostinska ponudba na plaži bo letos nižja za 10 odstotkov. Snežni topovi zasnežujejo smučišča na Mariborskem Pohorju dan in noč že več kot teden dni. Sneg "streljajo" s 35 snežnimi topovi na vsej dolžini smučišč od hotela Bellevue do vznožja hriba pri hotelu Arena. Do doline bo možna (tudi nočna) smuka že ta teden. "Do božiča naj bi dokončali tudi osvetljeni poligon za deskarje na snegu," je napovedal Robertino Ribič , tehnični vodja Pohorske vzpenjače.

ŽLED PODIRAL DREVESA

Minuli teden so imeli na Pohorju veliko težav zaradi žleda, ki je lomil veje na drevesih, ki so padale na žice vlečnic in na daljnovode. "V četrtek smo morali začasno ustaviti gondolsko žičnico, v petek pa je veja padla na daljnovod, zato je bil dopoldne ves Areh brez elektrike, smučarji pa so morali pešačiti v strmino," je potožil Srečko Jesenšek , direktor Pohorske vzpenjače in smučarskega centra Kope. "Čeprav smo po zakonu odgovorni za varnost na smučiščih, nam zavod za gozdove ne dovoli posekati tistih dreves, ki ogrožajo žičnice in seveda tudi smučarje. Očitno je tem gospodom in tistim okoljevarstvenikom, ki tem sečnjam vztrajno nasprotujejo, drevo pomembnejše od človeškega življenja." Na Rogli imajo 50 centimetrov naravnega in umetnega snega, v teh dneh pa so pognali vse vlečnice in sedežnice, razen tiste na Jurgovem (3). Vse proge so urejene, cesta na Roglo pa je prav tako urejena in kopna. Vodja smučišč Srečko Retuznik pravi, da so jim šle odlično v prodajo smučarske vozovnice, ki so jih prodajali pod imenom "boom počitnice", v katerih je bila poleg poldnevne oziroma štiriurne smučarske vozovnice vključena še cena za aktivnosti v bazenu. Sezona na smučiščih na Črnem Vrhu se je že začela. Dve tretjini prog je urejenih. "Najprej bomo zagnali štirisedežnico Brdo in sedežnico Grič. Posebne popuste smo pripravili za šole, in sicer za skupine nad 20 učencev, ki se bodo lahko od ponedeljka do petka smučali za 1500 tolarjev na dan, dijaki in študentje pa bodo morali odšteti 200 tolarjev več," je povedal Miran Ciglič . Za otroke so pripravili otroški vrtec s pomičnim trakom, vrtiljakom in posebno brunarico, kjer se bodo najmlajši smučarji lahko ogreli, popili čaj in se posvetili risanju ter drugim dejavnostim.

NA KANINU OPTIMISTIČNI

Na vrhu Kanina je več kot 70 centimetrov naravnega snega. Delavci ATC Kanin iz Bovca so uredili progi ob dvosedežnicah Sedlo in Veliki graben, možna pa je tudi smuka do vmesne postaje ob trisedežnici Skripi. "Sezona pri nas se je začela minulo sredo. Zapadlo je še deset centimetrov novega snega. Te dni je še malo smučarjev, vendar upam, da se bodo po lanski katastrofalni sezoni ponovno vrnili. Upamo na obisk okoli 60.000 smučarjev," je povedal direktor ATC Kanin Aleš Uršič . Smučišča v Čezsoči za zdaj še niso uredili, saj bi bila izdelava snega s snežnimi topovi prevelik strošek. Zato v Čezsoči letos računajo le na naravni sneg. Takrat bodo v dolini uredili tudi tekaške proge. Na svoj račun bodo marsikje prišli tudi deskarji. <%I> <%I> Foto: Jaka Adamič

Vogel čaka usmiljenje narave

Na edinem gorenjskem visokogorskem smučišču na Voglu so v celoti odvisni od naravnega snega. "Imamo samo osem centimetrov na tri in pol podlage," je povedala Katarina Cvetek , vodja marketinga, kar je seveda premalo za smuko. Na Voglu so sicer pripravljeni, žičnice so servisirane, nova gondola čaka, te dni odpirajo hotel, žal pa so napovedi glede snežnih padavin bolj slabe.