Kot so pojasnili v parlamentarni mandatno-volilni komisiji, o razrešitvi predsednika državne revizijske komisije na predlog pristojne komisije odloča državni zbor. Vprašanje pa je, ali bo DZ o Červekovi razrešitvi odločal še v tem mandatu, saj seja ni predvidena.

Če bo do konstituiranja novega DZ še sklicana kakšna seja v stari sestavi, bodo poslanci odločali o Červekovi razrešitvi, sicer pa bo treba počakati na konstituiranje novega DZ. V tem primeru bo treba s Červekom uskladiti tudi datum njegove razrešitve. Dokler s položaja ne bo razrešen, bo funkcijo opravljal; mandat se mu sicer izteče 23. decembra 2009.

Javni razpis za novega prvega državnega revizorja bo sicer objavljen v 15 dneh po Červekovi razrešitvi, so še povedali v mandatno-volilni komisiji DZ.

Medtem ko Červek ni dosegljiv za dodatna pojasnila glede odstopa, pa je za današnji Dnevnik povedal, da je o odhodu z Državne revizijske komisije razmišljal že kakšne štiri mesece, zdaj pa se je odločil odstopiti, ker se mu je odprla možnost za dobro delovno mesto v gospodarstvu.

Mandatno-volilna komisija DZ je Červeka za predsednika državne revizijske komisije predlagala 12. julija 2006, DZ pa ga je potrdil 14. julija 2006. Delo predsednika je začel opravljati takoj po imenovanju.