"Z obema je bilo praktično že vse dogovorjeno, vendar pa sta po objavi v medijih oba popustila pod pritiski posameznikov iz SDS," nam je včeraj dejal Duhovnik. Da naj bi poslancema največje vladne stranke, pa tudi Angelci Likovič, ki je izstopila iz SDS in se pridružila KDS, grozili, pa je mogoče razbrati tudi iz zapisa, ki so ga Krščanski demokrati včeraj objavili na svoji spletni strani.

KDS je ogrozila projekt popolne hegemonizacije na desnici, ob zadnjih dogodkih pa so se pokazali poskusi podrejanja in ustrahovanja, je mogoče prebrati v omenjenem zapisu, ki prst jasno usmerja v SDS Janeza Janše. In še: "Ko je en od poslancev vladajoče stranke rekel, da bo dal podpis podpore, ki je nujen za potrditev kandidatnih list KDS, je že po šesturni obdelavi strankarskih tovarišev doumel vso globino te odločitve ter jo preklical. Drugi poslanec je bil bolj trmaste sorte. Zato je potreboval kar 36 ur 'prepričevanja', najbrž zelo nazornega in razumljivega, da se je spet povrnil med ovčice."

Bojan Starman, ki nam je še prejšnji teden dejal, da bo stranko podprl in da se pogovarja o kandidaturi na listi KDS, je včeraj poudaril, da je odločitev spremenil, ker se je odločil umakniti iz politike. Zanikal pa je, da bi mu kdor koli grozil ali pritiskal nanj. Mirko Zamernik pa si je, kot pravi, premislil po vsem medijskem cirkusu, ki je nastal po objavi informacije, da možnosti za svoj podpis ne izključuje, ker ne vidi razlogov, zakaj stranki ne bi dali možnosti za nastop na volitvah.

V omenjenem zapisu na spletni strani KDS med drugim še piše, da naj bi pritiske doživela tudi "dolgoletna zvesta članica velike stranke", ki jo imenujejo Francka. Gre nedvomno za Angelco Likovič, nekdanjo Janševo učiteljico, ki je po 12 letih izstopila iz SDS in se pridružila KDS. Ta nam je včeraj potrdila, da so jo v teh dneh nekaterih posamezniki iz SDS prepričevali, naj si premisli, in ji očitali, da jih je razočarala, prejela je tudi anonimni klic, v katerem so jo zmerjali. "Nikdar nisem mislila, da bo tak bum, če bom šla v drugo stranko. Če bi se pridružila kakšni stranki na levici, bi še razumela, da se v SDS jezijo," je dejala Likovičeva. "Žalostno je, da po 16 letih demokracije nismo dovolj zreli, da bi se izognili zmerjanju in podtikanju," pravi Likovičeva, ki ne skriva, da v zadnjih osmih letih ni bila zadovoljna z nekaterimi stvarmi v SDS. S katerimi, ni želela razkriti, je pa dejala, da je v zamere vključen predvsem Božo Predalič (generalni sekretar vlade, op. p.).

Čeprav se Krščanskim demokratom zapleta pri pridobivanju treh poslanskih podpisov, ki bi jim omogočili vložitev kandidatur, pa imajo v stranki, kot nam je včeraj dejal Duhovnik, tudi "plan b". Tako naj bi že zbirali podpise volilcev v vseh osmih volilnih enotah, bodo pa morali pohiteti, saj se rok za vložitev kandidatur izteče čez teden dni.