Prvi se je nocoj v domovino vrnil olimpijski zmagovalec v metu kladiva, olimpionik Primož Kozmus, ki je na ljubljansko letališče pripotoval z letom iz Münchna. Pred kamere in novinarske mikrofone je stopil ovenčan z lovorovim vencem, simbolom antičnih olimpijskih herojev.

Kozmus se je veselil vrnitve v Slovenijo, ob tem pa je še enkrat opisal občutke ob zmagoslavnem dnevu: "Bil je navaden dan, zvečer pa se je potem prav vse 'poklopilo'. Bilo je res lepo, po zadnjem metu se mi je odvalil kamen od srca in slavje se je lahko začelo," je dejal Brežičan. Gre za izpolnitev tudi njegovih otroških sanj, ko je kot otrok gledal olimpijske junake po televiziji. Kozmusov naslednji načrt je svetovni rekord. "Dosanjali oz. dočakali smo tisto, za kar smo trdo delali zadnjih 15 let. Primož je olimpijski zmagovalec, jaz sem presrečen," pa je po prihodu dejal njegov trener Vladimir Kevo.

Olimpijski prvak pričakuje, da se bo to pozitivno vzdušje odrazilo pri podpori športnikom v prihodnje in da se bodo stvari uredile tudi v slovenskemu športu. "Tako da bodo športniki v prihodnosti vedeli, kaj jih čaka, če dosežejo olimpijsko odličje," pričakuje Kozmus.

Njegove besede so bile namenjene tudi slovenski politični javnosti in na novinarski konferenci navzočemu ministru za gospodarstvo Andreju Vizjaku, ki se je v Slovenijo vrnil hkrati s športniki. "V Posavju in Brežicah smo na uspeh izjemno ponosni. To je bil trenutek, ko so srca številnih Slovencev zatrepetala tako kot pred 17 leti, ko smo dobili državo. To je bil tako fantastičen dogodek, da se je res utrnila kakšna solza," je dejal minister. Minister je sicer prepričan, da bi se v podporo športu moralo še bolj vključiti gospodarstvo ter ustvariti pogoje za takšne uspehe.

Dobre pol ure kasneje sta prispela strelec Rajmond Debevec, ki ima olimpijski bron v streljanju z malokalibrsko puško v trojnem položaju, ter srebrna plavalka na 200 metrov prosto Sara Isakovič. S tem letalom so se vrnili tudi drugi olimpijci, veslači in vsi plavalci.

"Počutim se zelo fajn in dobrodošlo," je povedala srebrna plavalka, ki se je še najbolj veselila snidenja z domačimi, čeprav bi lahko na Kitajskem ostala še kakšen teden, saj je v Pekingu doživela res nepozabne trenutke. Prostega časa pa Blejka v Sloveniji ne bo imela veliko, saj mora poleg proslavljanja z domačini in drugih obveznosti že pripravljati prtljago za odhod v ZDA, kamor se bo odpravila 24. avgusta in kjer bo nadaljevala svojo študijsko in športno pot na Univerzi Berkeley. Preostale dneve pred odhodom v ZDA zato želi preživeti z družino.

Bronasti Debevec je presrečen, da je po treh tednih končno doma in da se bo lahko znova videl s soprogo Metko in sinovoma Matejem in Andrejem. Sicer pa je slovenski olimpijski veteran zadovoljen, da se je z iger v Pekingu vrnil s kolajno. Pohvalil pa je tudi organizatorje OI v Pekingu. Po njegovem mnenju so to bile res najboljše igre, od vseh katerih se je udeležil.

Slovenskim olimpijcem je čestital podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Leo Kremžar. "S tem zgodba ni končana in se nadaljuje. Prihajajo mladi, ki potrebujejo takšne vzornike," je med drugim dejal Kremžar ob čestitki Kozmusu in njegovemu trenerju. Posebno čestitko pa je nato izrekel tudi Isakovičevi in Debevcu.

V množici, ki je na Brniku pričakala olimpijskega zmagovalca Kozmusa, je bilo opaziti tudi nekatere politike. Tako je šopek Kozmusu izročil minister za šolstvo in šport Milan Zver.

Na letališču Jožeta Pučnika Ljubljana je v nedeljo prisrčen sprejem ob vrnitvi v Slovenijo že doživela bronasta olimpijska judoistka Lucija Polavder.

Prvo medaljo na letošnjih olimpijskih igrah je naši državi priplavala simpatična Blejka najuspešnejša slovenska plavalka v pekinški Vodni kocki Sara Isakovič. Prav njen športni uspeh je vlil samozavesti tudi ostalim olimpijcem in sprožil v domovini val navdušenja. Nato so sledili uspehi Polavderjeve, Debevca, Kozmusa in jadralca Vasilija Žbogarja.

Praznovanje njihovih olimpijskih uspehov se je začelo že v Slovenski hiši v Pekingu, po njihovem prihodu pa se bo proslavljanje nadaljevalo še doma. Tako so že nocoj v Brežicah ob vrnitvi zlatega someščana Kozmusa pripravili posebno zabavo, na Bledu pa bodo srebrno odličje Isakovičeve proslavili v sredo.