"Kaj naj rečem. Po vsej smoli, ki jo je imel Rajmond (Debevec op.p.) denimo na 60 leže, pa tudi tukaj, ko je trikrat zadel 9,9 stoje, smo imeli tudi srečo. Ni lepo, ker smo pridobili na tuji nesreči, ampak šport je pač tak, da enkrat dobi eden, drugič drugi," je po tekmi veselo razlagal Debevčev trener Lojze Mikolič.

Zdaj 45-letni Lavričan je imenitno opravil že v predtekmovanju, kjer je s 1176 krogi le za krog zaostal za olimpijskim rekordom in kasneje se je izkazalo, da je vsak krog prednosti še kako potreboval. Pred tem je v ležečem položaju z Američanom Matthewom Emmonsom delil prvo mesto, po ležečem pa je bil skupaj z Italijanom Marcom de Nicolom drugi (tri kroge za Američanom). Svoje mojstrstvo je slovenski olimpijski prvak iz Sydneyja 2000 dokazal kleče in se prebil na prvo mesto.

Prednost pred zasledovalci je bila majhna, saj je imel Debevec točko prednosti pred Emmonsom, dve pa pred Ukrajincem Jurijem Suhorokovim, ki je kleče zadel še krog več od slovenskega šampiona. Še točko več je zaostajal Kitajec Qui Jian, 1172 točk sta zadela Norvežan Vebjoern Berg in Francoz Valerian Sauveplane, v finale pa sta se uvrstila tudi Avstrijca Thomas Farnik (1171) in Mario Knögler (1170).

Mikolič: Finale je velikanska obremenitev, saj je treba v 75 sekundah zadeti čim boljše

Poznavalci strelstva vedo, kako malo pomeni prednost kroga ali dveh na olimpijski tekmi. Posebej po kvalifikacijskem maratonu v trojnem položaju, ki so ga že opravili. Najboljši primer je olimpijska tekma iz Aten. Takrat je Debevec imel v finalu do osmega strela trdno osvojen bron, zgrešil, se nato z devetim spet prebil na tretje mesto, na koncu pa se mu je ponudila celo priložnost za zlato, če bi zadel 10,3 kroga. Debevec pa je z 8,4 prav pri 130. strelu dosegel najslabšo vrednost dneva in bil na koncu četrti. Sedemindvajsetletni Emmons na prvem mestu pa je imel pred štirimi leti pred zadnjim strelom pred tekmecem iz Kitajske tri točke prednosti in je bil neulovljiv, a je streljal na sosednjo tarčo in ostal brez zanesljivega zlata. "Finale je velikanska obremenitev, saj je treba v 75 sekundah zadeti čim boljše. To res ni lahko," je to pokomentiral Mikolič.

Drama živcev se je ponovila tudi tokrat. Debevec je finale začel najslabše možno in s prvim strelom dosegel le 7,7 kroga ter se takoj poslovil od vodstva, nato popravil z 10,2, z mest za medalje pa je zlezel po tretjem strelu, ko je elektronska tarča pokazala 7,9 kroga. Sledila je serija 9,5, 10,0. Debevec se je v igro za medalje vrnil z imenitnim strelom 10,6 v šesti seriji. Nadaljevanje pa je bilo slabše. Po strelih 10,0, 9,2, in 9,9 je Debevec pred zadnjim strelom za Američanom zaostajal pet točk, za svetovnim podprvakom iz Ukrajine eno in za Kitajcem 1,6, saj so slednji zadevali "desetke" kot za stavo. Medaljo mu je lahko prinesla le še napaka tekmecev. "Začetek je bil slab, saj se Rajmondu v času, ki ga ima na voljo, ni uspelo umiriti in sprožiti, kot zna," je bil z ocenama 7,7 in 7,9 nezadovoljen tudi Mikolič.

Debevec v zadnji seriji z najboljšo oceno finala

V zadnji seriji pa je Debevec pokazal, kaj zna in z 10,8 kroga dosegel sploh najboljšo oceno finala. Toda tudi Suhorukov in Qui sta s solidnima streloma 9,8 oziroma 10,0 kroga zanesljivo ostala pred njim. Na strelski črti je čakal le še Američan Emmons, osmoljenec zadnjih iger. Nihče ni pričakoval, da lahko ponovi napako iz Grčije. Za zlato medaljo je potreboval 7,5 kroga, za srebro 7,4, za bron pa le oceno 5,8. Američan pa je podobno kot pred štirimi leti v Atenah, kjer je imel zlato v žepu, nato pa osvojil zadnje mesto v finalu, spet pokazal živce. Zadel je vsega 4,4 kroge, najslabšo oceno dneva in zdrsnil na četrto mesto, v dvorani pa se je začelo velikansko slavje, saj je 33-letni Qui, ki je v karieri dosegel največji dosežek z drugim mestom na lanski tekmi svetovnega pokala v Bangkoku, za desetinko točke ugnal tudi Suhorokova, po napaki tekmeca pa je bronasto medaljo osvojil Debevec.