"Živim svoje sanje. To je noro, fantastično," je po včerajšnjem prihodu iz bazena v Vodni kocki, v katerem je osvojila naslov olimpijske podprvakinje na 200 prosto, navdušeno dejala slovenska plavalka Sara Isakovič. 20-letnica je na lastni koži občutila, da je lahko številka 13 tudi srečna (včeraj je bil 13. avgust), s kolajno pa je poleg nagrade, ki jo bo dobila od OKS in države (30.400 evrov), znova upravičila svoje ime, ki izvira iz hebrejščine in pomeni princeso oziroma vladarico.

Isakovičeva, ki je spet imela s sabo nekaj plišastih igračk (podarile so ji jih nekdanje sošolke iz Dubaja), s tribun pa sta jo spodbujala mama in nekdanja plavalka Rebeka ter oče in pilot Nenad, je bila po 50 metrih malce v ozadju, nato je dodala plin. Na koncu je za 15 stotink zaostala le za Italijanko Federico Pellegrini, tretjeuvrščeno Kitajko Jiaying Pang je prehitela za osem, vse tri pa so plavale hitreje od svetovnega rekorda, ki ga je v že v kvalifikacijah dosegla Pellegrinijeva.

"Ko sem se takoj po dotiku stene bazena obrnila, pogledala na semafor in ob svojem imenu zagledala številko dve, sem zavriskala, nato pa objela Pellegrinijevo. Nisem mogla verjeti, da imam olimpijsko odličje. To je trenutek, ki si ga zapomniš za vse življenje," je opisovala nekdanja dijakinja mednarodnega oddelka bežigrajske gimnazije v Ljubljani, ki je osvojila enajsto olimpijsko kolajno za samostojno Slovenijo.

Da je le računala na odličje, potrjuje dejstvo, da si je za udeležbo na zmagovalnih stopničkah že pred štartom v torbo pripravila rezervno majico, v žepu pa je imela tudi ličilo za make-up. "Vedno je potrebno pozitivno razmišljati in oddajati pozitivne vibracije. Ne, pri psihološki pripravi mi ne pomaga strokovnjak, ampak sem do nje prišla ob gledanju dokumentarnega filma Skrivnost," je pojasnila. Po slovesnosti je najprej stekla k staršema in mami vrgla šopek, nato pa je morala na uradno novinarsko konferenco v posebni sobi Vodne kocke. S sproščenostjo in nasmehom je Sara (ker je v osnovno šolo hodila v Dubaju, zna seveda tudi govoriti, brati in pisati v arabščini) znova očarala množico novinarjev. Po številnih intervjujih v različnih jezikih je dejala: "Nimam težav z dajanjem intervjujev, saj zelo rada govorim. Uživam, a še bolj bom, ko bo tega cirkusa konec."

A cirkus se je včeraj šele dobro začel. Sara je morala nato v olimpijsko vas, kjer je imela novinarsko konferenco slovenska olimpijska odprava. "Ne obremenjujte se z ničemer, svojo tekmo vzemite kot vsako drugo. Ves čas od prihoda v Peking sem bila sproščena in razigrana, kar je najboljši recept za odganjanje pritiska," je podučila slovenske atlete in atletinje, ki so jo že ob prihodu skozi vrata nagradili z dolgim aplavzom. Gorenjka, ki bo v Pekingu ostala do torka, je poleg kolajne dobila še eno lovoriko - avtogram španskega teniškega zvezdnika Rafaela Nadala. "Imam ga že nekaj dni, a sem vseeno žalostna, ker Rafaela od takrat nisem več videla," je pojasnila in navihano dodala: "A zdaj, ko imam kolajno, bo verjetno kar sam prišel k meni."