Kriminalistična preiskava, ki bo najverjetneje trajala še precej časa, bi lahko pomembno zmanjšala kredibilnost Wiitakorpija in s tem zmanjšala tudi njegove možnosti, da deluje kot generalni direktor podjetja," so včeraj sporočili iz finske družbe. V okviru omenjene preiskave bodo Slovenijo že v prihodnjih tednih obiskali finski kriminalisti, ki želijo v povezavi s poslom z oklepniki zaslišati več kot deset slovenskih državljanov.

Na vprašanje, ali so med njimi tudi predstavniki vlade oziroma ministrstva za obrambo, je Björkqvist odgovoril, da "tega ne more komentirati". "Čeprav je datum prihoda odvisen od slovenskega tožilstva, ki pri vas vodi preiskavo, smo se z njimi in vašimi kriminalisti o našem prihodu načelno že dogovorili," je Björkqvist povedal včeraj popoldne, tik po tem, ko so predstavniki Patrie na novinarski konferenci v Helsinkih sporočili, da je predsednik uprave finskega koncerna Jorma Wiitakorpi odstopil s položaja. Vodja finskih preiskovalcev je sicer dejal, da "komentiranje te novice ni v njegovi pristojnosti". Po neuradnih informacijah so finski preiskovalci v prostorih Patrie že junija zasegli precej dokumentacije, povezane z 278 milijonov evrov vrednim poslom dobave oklepnikov Sloveniji. Ta bi lahko po ocenah naših finskih virov dokazovala, da so med prejemniki dela denarja, ki ga je od Patrie na podlagi svetovalne pogodbe prejel Hans Wolfgang Riedl, tudi nekateri slovenski politiki in celo ena od slovenskih političnih strank. Že pred časom smo poročali, da je Patria Riedlu nakazala od pet do sedem milijonov evrov, ta pa naj bi del denarja nakazal Walterju Wolfu, ki ga je nato poslal na več računov v čezmorskih državah. Po naših informacijah finski preiskovalci že od junija razpolagajo s popolnimi podatki o toku denarja, ki ga je Patria nakazala nekaj tednov po podpisu pogodbe z Rotisom in ministrstvom za obrambo. Ob tem velja spomniti, da so finski preiskovalci slovensko policijo in tožilstvo prvič obiskali 15. junija ter že takrat potrdili, da želijo v okviru preiskave zaslišati več državljanov Slovenije.

Ministra za obrambo Karla Erjavca je Wiitakorpijev odstop včeraj "presenetil". "Razumem, da na Finskem veljajo visoka etična merila. Preiskava v Patrii pa ni pokazala nobenega suma v zvezi z njenim direktorjem," je včeraj dejal Erjavec. Še pred tednom dni je skupaj z Wiitakorpijem, ki je obiskal Slovenijo, zatrjeval, da je "preiskava v finski družbi pokazala, da nihče iz Patrie ni ničesar plačeval slovenskim uradnikom, ki so bili povezani s projektom". V začetku avgusta pa je minister ocenil, da "gre očitno za zadevo, ki je povezana z industrijskim vohunjenjem med Patrio in Steyrom", in "dopustil možnost, da so slovenski državljani sodelovali pri vohunjenju za Patrio".

Možnost odstopa v primeru odkritja korupcije na ministrstvu je Erjavec včeraj zavrnil, saj "bi javnost to razumela kot špekulacijo pred volitvami". Prvi mož Viator&Vektorja, lastnika Sistemske tehnike, Zdenko Pavček pa je včeraj povedal, da "Wiitakorpijevega odstopa ni pričakoval, ni pa presenečen, glede na to, da je država solastnica Patrie". "Prepričan sem, da se bodo negativni ekscesi pri tem poslu raziskali in dokazali," je prepričan Pavček.