Minister je ponovno poudaril, da niti preiskava finskih organov niti interna preiskava podjetja Patria nista pokazali nobenega suma v zvezi z njenim direktorjem. Če bi se pa izkazalo, da je do koruptivnih dejanj prišlo, pa Erjavec napoveduje uporabo t.i. protikorupcijske klavzule.

Odstop Wiitakorpija je ministra presenetil, a ga, kot pravi, razume. "Očitno vse te preiskave omejujejo kvalitetno vodenje podjetja gospoda Jormija Wiitakorpija, zlasti ker vemo, da je pač treba na trgu ves čas pridobivati nove posle," je pojasnil.

Glede svojega morebitnega odstopa pa je Erjavec ocenil, da tudi če odstopi, to politično ne pomeni kaj dosti. "Mislim pa tudi, da bi javnost to razumela kot špekulacijo pred volitvami," je dejal.

Erjavec je sicer napovedal, da se bo v kratkem sestal z novim generalnim direktorjem Patrie, šele nato pa bo lahko tudi javnosti povedal kaj več.

Da bi ohranil ugled podjetja, je Jorma Wiitakorpi odstopil z mesta direktorja Patrie

Generalni direktor finskega proizvajalca orožja Patria Jorma Wiitakorpi je danes odstopil s položaja. Kot so sporočili iz podjetja, se je Wiitakorpi za odstop odločil, da bi ohranil ugled podjetja, ki so ga zamajali sumi o korupciji pri prodaji orožja Egiptu in oklepnikov Sloveniji.

Kot je v odstopni izjavi zapisal Wiitakorpi, je sum koruptivnih dejanj nekdanjih poslovnih partnerjev Patrie pri poslih z Egiptom in Slovenije načel ugled finskega proizvajalca orožja. Čeprav niti kazenska preiskava finskih kriminalistov niti notranja preiskava v podjetju ni pokazala, da bi bil sam kakorkoli vpleten v domnevna kazniva dejanja, je direktor vendarle predstavnik podjetja in kot tak odgovoren za dejanja podjetja v celoti, je v odstopni izjavi še zapisal Wiitakorpi.

"Naši konkurenti poskušajo izkoristiti položaj"

"Trenutno se številni pogajalci Patrie pogajajo o novih, pomembnih projektih v številnih državah. Istočasno pa naši konkurenti poskušajo izkoristiti položaj, da bi vzbudili sume med našimi strankami. V teh pogajanjih pa je življenjskega pomena, da imajo naše stranke popolno zaupanje v način poslovanja Patrie tudi v prihodnje," je v odstopni izjavi zapisal Wiitakorpi.

Odbor direktorjev Patrie se je strinjal, da odstop Wiitakorpija začne veljati takoj. Kot so zapisali v izjavi za javnost, bi kriminalistična raziskava, ki bo najverjetneje trajala še precej časa, lahko pomembno zmanjšala kredibilnost Wiitakorpija in s tem zmanjšala tudi njegove možnosti, da deluje kot generalni direktor podjetja.

Odbor direktorjev je že imenoval naslednika

"Dober ugled je nujen za Patrio kot tehnološko podjetje. Wiitakorpi in odbor sta želela s tem dejanjem pokazati, da sume o nezakonitih dejanjih jemljeta resno," je v izjavi zapisal predsednik odbora direktorjev Risto Virrankoski.

Odbor direktorjev je nato za njegovega naslednika že imenoval 54-letnega Heikkija Allonena, ki je član odbora direktorjev Patrie od letošnje pomladi. Wiitakorpi pa bo ostal visoki svetovalec novemu generalnemu direktorju do prihodnje pomladi.

Wiitakorpi je bil sicer na čelu Patrie od leta 2001, med njegovim vodenjem podjetja pa je Patria beležila veliko rast in je postala eno vodilnih podjetij v panogi. Lastniki Patrie, Finska država in evropski letalski in oborožitveni koncern EADS, so že izrazili podporo odločitvi odbora direktorjev po zamenjavi generalnega direktorja podjetja in izrazili zaupanje v njihovo nadaljnje delo, so še zapisali v sporočilu podjetja.

Finska policija je sicer preiskavo v Patrii začela sredi maja, ker naj bi obstajal sum, da je podjetje v Sloveniji in Egiptu podkupovalo uradnike, da bi pridobilo pogodbe o izdelavi oklepnikov. V okviru preiskave, pri kateri sodelujeta tudi slovenska policija in tožilstvo, je finska policija do zdaj zaslišala in aretirala več oseb, med katerimi je eni pripor podaljšala.

Wiitakorpi je pretekli teden v Sloveniji tudi obiskal obrambnega ministra Karla Erjavca. Na novinarski konferenci po sestanku je povedal, da je preiskava v podjetju jasno pokazala, da nihče iz Patrie ni ničesar plačeval slovenskim uradnikom, ki so bili povezani z nakupom patrij. Minister Erjavec pa je že pred tem napovedal, da bo uveljavil v pogodbi zapisano protikorupcijsko klavzulo, če se bo izkazalo, da je do korupcije prišlo, vendar pa policija in tožilstvo vsaj za zdaj še nista predstavila podatkov, ki bi jo dokazovali.