Stres na biološko-fiziološki oziroma hormonski ravni pomeni povečanje hormona adrenalina. Adrenalin sproži niz notranjetelesnih in zunanjetelesnih procesov, ki telo pripravijo na borbo ali beg. Pospeši se utrip srca in poviša krvni tlak, sprošča se glukoza in maščobne kisline, hkrati pa se kri iz trenutno manj pomembnih delov telesa usmeri v življenjsko pomembne organe in mišice, ki jih potrebujemo tako za boj kot tudi za beg.

Enaki mehanizmi, ki nam pri soočenju z nevarnostjo omogočijo preživetje, pri kronični izpostavljenosti neobvladljivim stresorjem vodijo v bolezni. Ljudje pod stresom so izpostavljeni boleznim srca in ožilja (stres sproži maščobne kisline, ki dvigujejo holesterol, ter adrenalin, ki pospeši bitje srca.) Stres vpliva tudi na motnje menstrualnega ciklusa, libida, povzroča zgago ter sindrom razdraženega črevesja, s stresom pa so povezane tudi nezdrave razvade (alkohol, kajenje, nepravilna prehrana).

Britanski raziskovalci ugotavljajo, da stresno življenje in neredna prehrana uničujeta spolno življenje milijonom Britancev, poroča britanski tabloidni časnik The Sun. Študija izvedena s strani farmacevtskega podjetja Novo Nordisk UK je zajela 2037 Britancev, starih nad 16 let.

Tretjina vprašanih priznava, da so se v zadnjem času spolnosti izogibali predvsem zaradi utrujenosti. Kar seveda vpliva na povečanje napetosti v samem razmerju. Najpogostejša dejavnika za izgubo libida sta poleg utrujenosti še obremenjevanje z delom in obremenjevanje s finančnim stanjem. Kar pa vam je najbrž še kako znano.

www.sexation.info