Posledice diabetesa

Visoka raven sladkorja, imenovana tudi hyperglycemia, v daljšem časovnem obdobju vpliva na kvaliteto spolnega doživljanja žensk iz večih razlogov.

Endokrinolog Clevelandske klinike v Ohiu, Mario Skugor, je mnenja, da je seks res zadnja stvar, na katero pomislijo ženske s kroničnimi obolenji, med katere sodi tudi diabetes.

Drugi razlog za negativen vpliv diabetesa na spolno življenje, so poškodbe krvnih žil, kar povzroči slabšo prekrvavljenost vagine in klitorisa. William Petit, direktor medicinskega centra za diabetes v Connecticutu, je mnenja, da to zmanjša možnost vzburjenja in navlažitve nožnice, kar povzroči boleče spolne odnose.

Visoka raven sladkorja akutno vpliva tudi na funkcioniranje živčnega sistema. Stanje se imenuje diabetična nevropatija, ki vključuje poškodbo živcev in povzroči seksualno disfunkcijo.

Po poročilih Nacionalnih inštitutov za zdravje se kar 35% žensk z diabetesom sooča s težavami v spolnosti, kot so: nizek libido ter težave pri vzburjanju in doseganju orgazma.

Kaj lahko storimo?

Prvi korak odpravljanja težav v seksualnem doživljanju, ki jih povzroči diabetes, je učinkovito nadzorovanje ravni sladkorja. Zaželen je tudi odkrit pogovor o spolnosti z vašim partnerjem. Dr. William Petit trdi, da odgovor težavnega ali nasploh pomanjkanja vzburjenja, leži v dolgi predigri. Zato je zelo pomembno, da partner prisluhne težavam, s katerimi se soočate, da je do njih obziren in se bolj potrudi za dolgo predigro, ki povzroči prekrvavitev spolnih organov.

www.sexation.info