Srčni napad je velik šok za vsakega posameznika in njegove bližnje. Nekateri življenje bolj cenijo, drugi se ga bolj bojijo. Tisti, ki doživijo srčni napad, se - razumljivo – spolnosti običajno izogibajo zaradi strahu pred ponovnim napadom. Raziskave so pokazale, da mnogi po srčnem napadu s spolnostjo celo prenehajo ali pogostost spolnih odnosov močno zmanjšajo. Vendar pa za to ni prave potrebe.

Za začetek povejmo, da se vam spolnosti nikakor ni treba odreči. Manj kot en odstotek posameznikov srčni napad doživi med seksom. Je pa dobro vedeti, da se kar 75 odstotkov srčnih napadov med seksom zgodi pri skokih čez plot. Predvsem pri moških, ki so precej starejši od ljubice.

Ali vas mora skrbeti?

Seks vam vzame približno toliko energije, kot če bi šli na 20-minutni sprehod. Orgazem pa lahko primerjate z vzponom po stopnicah. To vendarle še vedno zmorete! Telovadba vašemu srcu zelo koristi in seks je le ena izmed oblik telovadbe. Torej vas seks prej ščiti pred novim napadom, kot pa ga povzroča. S spolnimi odnosi lahko sicer začnete že po treh do štirih mescih po napadu. Odvisno od vašega zdravstvenega stanja.

V bolnišnici vam bodo tako ali tako opravili preiskave, ki bodo pokazale, v kakšnem stanju je vaše srce. Ob vseh nasvetih, ki vam jih bo – glede na izvide – dal zdravnik (torej o priporočljivi vadbi, izgubi teže, pravilni prehrani, opustitvi kajenja in načinu jemanja zdravil), vas bo zagotovo tudi z veseljem podučil o vplivu seksa na vaše zdravje. Ne bojte se vprašati! Te informacije so ključnega pomena za vaše nadaljnje (spolno) življenje. Zdravnik vam bo zagotovo povedal, da je seks varen, razen če vam ob sprehodih in vzponih po stopnicah jemlje sapo ali vas stiska v prsih. Vsekakor ne boste izvedeli, če ne vprašate!

Kaj naj naredim, če me med seksom stiska v prsih in mi jemlje sapo?

Če se vam to dogaja, nujno obiščite zdravnika in se z njim o tem pogovorite. Najverjetneje vam bo predpisal nekaj zdravil, ki vas bodo olajšala teh težav. Možno pa je tudi, da so ti simptomi psihosomatske narave, kar pomeni, da se pojavljajo, ker vas je med spolnim odnosom strah, da bi ponovno doživeli napad.

V tem primeru naj vas ne bo sram obiskati terapevta.

Kaj lahko sami storite?

Vsekakor se izogibajte spolnim odnosom, ko ste jezni ali pod stresom – srce namreč takrat še hitreje bije. Zdravnika vprašajte, ali vam lahko predpiše zdravila, ki ublažijo vpliv spolnih odnosov na srce, a ne povzročajo drugih težav v spolnosti (kot so na primer težave z erekcijo). Nikakor pa sami ne jemljite kakršnihkoli zdravil, ki vam jih ni predpisal zdravnik. Veliko boste za lepše in polnejše spolno življenje naredili tudi, če se s partnerko pogovorite o morebitnih strahovih in skupaj z njo poiščete možne načine v postelji, ki ustrezajo vašemu zdravstvenemu stanju. Nikakor pa ne poskušajte na vsak način dokazati, kaj vse zmorete kljub srčnemu napadu, ker vaša partnerka teh dokazov ne potrebuje. Potrebuje pa vas – živega in zdravega. Želimo vam lepo in pestro spolno življenje.

www.sexation.info