"Sistem po novem omogoča, da je z napredovanjem višja tudi plača," dodaja Gutman, ki se prav tako kot Erjavec ne obremenjuje z majhnim zanimanjem za zaposlitve v vojski. Na petsto razpisanih štipendij se je, denimo, v enem mesecu prijavilo le okoli 50 kandidatov. "Septembra se začnejo vpisi. In takrat, po počitnicah in dopustih, pričakujemo tudi večje povpraševanje," ob zaključku svojega mandata odgovarja deseti obrambni minister.

Gutman verjame, da jim bo do leta 2012 uspelo doseči zastavljeni cilj - 8500 pripadnikov SV, pri čemer ne nameravajo zniževati kriterijev za zaposlitev. Med drugim morajo imeti kandidati vsaj četrto stopnjo izobrazbe, kar je po besedah Erjavca naša velika prednost v primerjavi s tujimi vojskami. "Zadeve se v zadnjem času premikajo na bolje, v SV prihaja več vojakov, kot jih odhaja," trdi Gutman.

Glede na (pre)majhno število vojakov se pojavljajo vprašanja o smotrnosti nekaterih nabav vojaške opreme. "To so pavšalne kritike. Oprema ni bila nabavljena, ker bi si to želel minister za obrambo, ampak gre za točno opredeljene zaveze, ki smo jih dali mednarodnim organizacijam in ki izhajajo iz nacionalnega programa. Vse nabave so bile usklajene z resolucijo o dolgoročnem programu opremljanja SV in v skladu s srednjeročnim obrambnim programom, to pa so dokumenti, ki jih sprejema DZ," odgovarja Erjavec.

"Z mirno vestjo trdim, da je bilo, kar koli smo kupili, zelo dobro in varno za SV," kot najboljši nakup pa je izpostavil prav oklepnike patria 8x8. "Nakup je bil povsem transparenten. Pri tem poslu nihče ni nič zaslužil." Še vedno pa uradno niso znani rezultati testiranja nove izraelske oborožitvene postaje, ki naj bi jo namestili na patriine oklepnike. Po naših neuradnih podatkih so prvi rezultati testiranja slabi, Gutman pa pravi, da zaključkov še ni.

Minister Erjavec je zavrnil trditve, da bodo zaradi odpovedanega razpisa za nakup oklepnikov 4x4 (gre za izvidniška vozila) okrnjene operacije SV v tujini, saj naj bi bila dobava teh vozil še vedno predvidena za prihodnje leto.