Zakon o volitvah v DZ namreč v svojem 82. členu določa, da lahko volivci, ki nimajo stalnega prebivališča v Sloveniji, glasujejo po pošti ali na konzularno-diplomatskih predstavništvih. Leta 2006 spremenjena ureditev določa, da se tem volivcem, ki so vpisani v posebni volilni imenik, pošlje volilna karta, tudi če ne izrazijo želje po glasovanju. Glasovanje pa se po novi ureditvi lahko opravi s prazno glasovnico.

V posebni volilni imenik volivcev s stalnim bivališčem v tujini je vpisanih 45.554 oseb, ki živijo v 95 državah po vsem svetu. Od tega jih 33.358 oziroma dobrih 73 odstotkov prebiva v evropskih državah in bodo po pošti glasovali z enakimi glasovnicami kot volivci na voliščih v Sloveniji. Največje število teh slovenskih državljanov sicer prebiva v sosednji Hrvaški (9612), Nemčiji (6783), Srbiji (4074), Italiji (3811), Avstriji (2439) in Švici (1702).

Dobrih 26 odstotkov volivcev, ki stalno prebivajo v tujini, pa živi v državah zunaj Evrope. Od skupaj 12.196 jih največ prebiva v Kanadi (3898), Argentini (3438), Avstraliji (2492) in Združenih državah Amerike (1654). Ti volivci bodo na parlamentarnih volitvah glasovali s praznimi glasovnicami, volilno gradivo jim bodo začeli pošiljati s 1. avgustom, zadnji rok za pošiljanje gradiva pa je 5. september, ko bodo že znane kandidatne liste.

Na pobudo ustavnega sodišča bodo ti volivci poleg glasovnice in volilne karte prejeli tudi informacijo, kje so objavljeni podatki o kandidatnih listah in kandidatih. Volivci bodo morali glasovnico z lastnoročno podpisano volilno karto vrniti na naslov okrajne volilne komisije ali pa diplomatsko-konzularnega predstavništva v njihovi državi.

V tujini bodo lahko glasovali tudi volivci, ki bodo v času volitev tam začasno. Lahko bodo glasovali na diplomatsko-konzularnih predstavništvih ali po pošti, a morajo to do 22. avgusta sporočiti Državni volilni komisiji.