Strokovnjak za komuniciranje in marketing Miro Kline ugotavlja, "da sporočila veleplakatov dosežejo najbolj široko ciljno skupino, od mladih do starejših, revnih in bogatih ter od vozačev do voznikov v osebnih avtomobilih".

Volilne kampanje že dolgo niso več prepuščene naključnim trenutkom in odločitvam, pojasnjujejo v oglaševalski agenciji Pristop in trdijo, da stranke strategijo vodenja kampanje pripravljajo temeljito in izvajajo premišljeno skoraj ves mandat do ponovnih volitev, "komunikacijska strategija pa je dovršena in domišljena do potankosti, stopnjuje pa se s približevanjem odločilnemu datumu".

Veleplakati so "izredno učinkovito sredstvo za opominjanje na sporočila, namenjena vzbujanju pozornosti, in tista, ki ciljajo na utrjevanje obstoječih stališč ali političnih preferenc", trdi Kline, v Pristopu pa dodajajo, da "predčasen medijski zakup plakatnih površin ne bi smel biti presenečenje", saj ga stranke načrtujejo že prej.

Pritožbe zaradi koncentracije

Z več kot 4800 plakatnimi površinami v dveh različnih formatih podjetje Europlakat v Sloveniji pokriva 120 občin, sami pa ocenjujejo, da na tak način dosegajo več kot 1,750.000 prebivalcev, kar jih uvršča daleč pred konkurenco. Zaradi koncentracije družb Europlakat in Metropolis Media se je že leta 2006 pritožilo podjetje Epamedia, varuh za varstvo konkurence Jani Soršak pa je pred mesecem in pol uvedel postopek o domnevni zlorabi prevladujočega položaja.

"Ocenjujemo, da znaša tržni delež Europlakata 80 odstotkov, saj je treba upoštevati tudi vse kapitalsko ali pogodbeno povezane družbe," je prepričana generalna direktorica Epamedie Barbara Kranjc. V Europlakatu odgovarjajo, da je njihov delež v zunanjem oglaševanju približno 40-odstoten.

"Ob začetku postopka smo ugotovili, da imajo prevladujoč tržni položaj na področju zunanjega oglaševanja," postopek proti Europlakatu komentira direktor urada za varstvo konkurence Jani Soršak in dodaja, "da nas lahko prepričajo v nasprotno, če znajo."

Stranke oglašujejo pri Europlakatu

Skoraj vse stranke so že v volilni kampanji 2004 plakatne površine zakupile pri omenjenem podjetju, tokrat pa je izjema le Slovenska nacionalna stranka, ki je to storila pri podjetju Epamedia.

Vodja trženjskih projektov v Europlakatu Primož Hribar zagotavlja, da ne delajo razlik med kupci njihovega oglasnega prostora. "Oglasni prostor so pri nas že rezervirale praktično vse večje politične stranke, ki bodo sodelovale na jesenskih državnozborskih volitvah," pojasnjuje Hribar in pravi, da med političnimi strankami "ni bistvenih odstopanj glede na število plakatnih mest, ki so vključena v posamezno kampanjo," stranke pa so približno na enaki ravni po vloženih sredstvih.

Kljub vztrajnemu poizvedovanju stranke o številu zakupljenih veleplakatov molčijo in zatrjujejo, da "priprave na volilno kampanjo še potekajo". Podatke za letošnjo kampanjo so razkrile le NSi, ki je pri Europlakatu kupila 200 plakatnih površin, v LDS so zaprosili za 350, količino pa jim podjetje še ni odobrilo, in pa SNS, ki je pri Epamedii rezervirala 50 veleplakatov.

Nenavadno veliki popusti

Oglasni prostor za politične stranke praviloma zakupijo njihove oglaševalske agencije, ki zanje pripravijo oglaševanje v različnih medijih. Nasplošno se v pogodbah med agencijami in ponudnikom oglaševalskega prostora v primerih, ko se domenijo o ekskluzivnem zastopanju, sklenejo visoki, do 40- ali 60-odstotni popusti, pojasnjuje Soršak.

"Če ugotovimo kršitev zakona o preprečevanju omejevanja konkurence, jim lahko izrečemo globo in jim določimo, kako morajo prenehati kršiti zakon," kar lahko pomeni tudi to, da se iz pogodb črtajo sporne klavzule, pravi Soršak o možnih ukrepih.

Kdaj bo postopek proti Europlakatu končan, še ne more oceniti, saj povzetka relevantnih dejstev v uradu za varstvo konkurence še niso izdali. Primož Hribar iz Europlakata zatrjuje, da "za volilno kampanjo veljajo enaki pogoji kot za vse druge oglaševalske akcije".