Priapizem je dolgotrajna, boleča, nekontrolirana erekcija. Ni povezana s spolno slo ali vzburjenjem. Vzrok zanjo je motnja v venskem odtoku, kri torej ne more iz penisa nazaj v krvni obtok. Vzrokov za to je lahko več. Lahko je posledica tumorja sečnice pri rakavih bolnikih ali posledica jemanja določenih zdravil. Pri zdravilih sta povzročitelj dve skupini. Injekcije za zdravljenje nekaterih oblik impotence, če moški samovoljno poveča dozo in nekatera zdravila proti depresiji. Vzrok so lahko tudi določena bolezenska stanja, ki vplivajo na zgoščevanje krvi ali fleksibilnost in mobilnost rdečih krvnih telesc.

Če torej opazite nenavadno erekcijo, ki jo spremlja bolečina, morate takoj k zdravniku. Odlašanje odhoda k zdravniku lahko povzroči trajno nezmožnost erekcije. Zdravljenje je lahko različno, povezano je predvsem z vzrokom bolezni. Poskuša se zmanjšati dotok krvi, ponavadi z ledenimi obkladki. Opravijo arteriografijo – slikanje arterij - in po potrebi tudi embolizacijo arterije, v najhujših primerih opravijo tudi kirurški poseg – ligacijo arterije. Po drugi strani se poskuša vzpostaviti pretok krvi po veni iz penisa. Iz gobastega tkiva, kjer se kri nabira, se le ta izsesa, prehod se vzpostavi z biopcijsko iglo ali skalpelom, včasih so potrebne tudi vzpostavitve stikov (shuntov) med gobastim tkivom penisa in venami.

Priapizem je mogoč tudi kot posledica zastrupitve s kantaridinom, strupom v „španski muhi“, pri vnetju mehurja in sečnice, kot stranski efekt levkemije, poškodbe možganskih centrov in hrbtenjače. V redkih primerih je priapizem posledica satiriaze. To je bolezensko stanje nenormalno povečanega spolnega nagona, ki vodi moškega v obsedenost s spolnostjo, ki se velikokrat konča s spolno izprijenostjo in poškodbami penisa.

www.sexation.info