Poglaviten razlog za obrezovanje spolovil v različnih kulturah je, da naravne genitalje dojemajo kot zelo neestetske in nečiste, zaradi česar nekatere afriške kulture obrezovanje narekujejo tudi ženskam. Drugi razlog za obrezovanje pa izhaja iz zdravstvenih težav. Nekateri imajo namreč težave s pomikom kožice penisa nazaj, saj jim ta povzoča velike bolečine. S odstranitvijo kožice se tako znebijo bolečin.

Tako kot številni Afričani, je tudi marsikatera ženska prepričana, da so neobrezani penisi nečisti in neprivlačni, zaradi česar se raje odloči za seks z obrezanim moškim. Pri tem pa se malokatera zaveda, da posledice obrezovanja lahko prizadanejo tudi njo samo. Obrezovanje namreč zmanjšuje seksualno čutenje obeh seksualnih partnerjev, kar ima posledično lahko vpliv tudi na spolne užitke. Kožica moškega spolnega uda je namreč erogeno tkivo, ki med drugim izboljšuje seksualno čutenje penisa med seksom, poleg tega pa deluje tudi kot ščit pred zunanjimi dejavniki. V glavici penisa se prepletajo različni živčni končiči. Stalna izpostavljenost glavice pri obrezanih moških pa sčasoma povzroči, da je ud manj občutljiv na dotike.

***VIDEO: Na slovenskem portalu o spolnosti nastopajo igralci z Vzhoda***

Raziskave, ki so bile opravljene pri odraslih moških, ki so bili obrezani po tem, ko so že bili spolno aktivni, so pokazale, da se je pri marsikaterem od njih, seksualno čutenje pri seksu dramatično poslabšalo v primerjavi s seksom, ko je bil njihov penis neobrezan.

Obstaja pa tudi nevarnost obrezovanja. Afriške kulture mlade dečke obrezujejo brez anestezije in sterilnih kirurških pripomočkov, kar marsikdaj pripelje do infekcij in pa tudi smrti. Veliko obrezovanj se na žalost konča tudi s preveč odstranjene kožice. Ali je bilo obrezanega preveč tkiva, pa je težko odkriti že pri mladem dečku, saj so rezultati ponavadi občutni šele ko ta odraste. Številni moški se v odraslih letih nato soočajo z bolečimi erekcijami, ki so posledice ravno preveč obrezanega tkiva.


Obrezovanje pa ima tudi pozitivne učinke. Marsikater strokovnjak trdi, da se z obrezovanjem uda zmanjša možnost za nastanek raka na penisu. Zmanjša pa se tudi možnost za pojav infekcij sečnega trakta. Glavica obrezanega penisa je pri obrezanem moškem - kot že omenjeno, manj občutljiva, zato morajo biti pri stimulaciji dotiki sicer bolj močni, raziskave pa so pokazale, da so obrezani moški seksualno ravno zato bolj "divji" kot neobrezani, kar naj bi se kazalo tako pri masturbaciji, oralnem seksu kot tudi analnem seksu.

Obrezovanje v naši kulturi na srečo ni nuja, temveč odločitev vsakega posameznika. Strokovnjaki pa svetujejo, da v kolikor ni zdravstvenega razloga za obrezovanje, tega ne storite. A odločitev je seveda vaša!

Več na www.sexation.info