Ministri so tako le vzeli na znanje, da nekatere države članice unije že sprejemajo iraške begunce, med njimi naj bi bile po besedah francoskega ministra za priseljevanje Bricea Hortefeuxa predvsem Švedska, Nemčija in Francija, niso pa k temu pozvali tudi preostalih držav članic, kar je bilo sicer predvideno v osnutku ministrskih sklepov.

Ministri so ta poziv črtali iz sklepov, ker jih je k temu pozvala iraška vlada, ki je opozorila, da bi tak poziv lahko imel nasprotne učinke od želenih, češ da bi Iračane spodbujal, naj zapustijo državo. "Ta prizadevanja je treba nadaljevati v stiku z iraškimi oblastmi," so poudarili ministri.

Slovenija v razpravi o soočanju s problemom iraških beguncev zavzema stališče, da se ne sprejmejo nikakršne zavezujoče odločitve glede razdelitve bremen pri reševanju tega vprašanja, so pojasnili diplomatski viri v Bruslju. Slovensko predsedstvo je junija poudarilo, da je treba spodbujati prostovoljno sprejemanje beguncev brez konkretne razdelitve bremen.

Nemčija je že med slovenskim predsedstvom države EU pozvala, naj takoj ukrepajo pri soočanju z begunci iz Iraka. Nemčija države članice EU poziva, naj pomagajo pri sprejemanju beguncev in naj pomagajo tudi tistim, ki so razseljeni po državi, da ne bi beda ljudi še bolj ogrozila varnosti v regiji.