Ni skrivnost, da oba lastnika - preostalih 10 odstotkov je v lasti Ljubljanskih kinematografov - že dalj časa iščeta kupca za Kolosej, ob naraščajoči izgubi pa si brez dvoma želita posel skleniti čim prej. Ali finančna sanacija poslovanja pomeni korak pred prodajo družbe, nam v KD Holdingu zaradi odsotnosti Gantarja niso mogli odgovoriti. Obenem si omenjeno potezo lahko razlagamo tudi, da lastnika nista prepričana, da bi do spremembe v lastništvu prišlo kmalu.

Ljubljanskega prikazovalca filmov sicer že dalj časa pestijo različne težave. Število gledalcev upada, ob tem pa tudi prihodki, vezani na kinematografsko dejavnost. Zaradi finančne nediscipline so nezadovoljni distributerji, obenem pa jim s strani filmskega distributerja grozi slab milijon evrov vredna tožba, potem ko je urad za varstvo konkurence (UVK) pred časom ugotovil, da je Kolosej izkoriščal prevladujoči položaj na trgu.

Ena od slabosti Koloseja je tudi visoka zadolženost, kar 90 odstotkov 40 milijonov evrov težke bilančne vsote namreč predstavlja dolg, od tega je kratkoročnih obveznosti za 23,1 milijona evrov. Posledično so bili lani višji finančni odhodki, zaradi pet odstotkov nižjih prihodkih pa so izgubo kar podvojili, na 1,8 milijona evrov. Za komentar slabega poslovanja je že dalj časa nedosegljiv direktor družbe Sergej Racman.

Na zadnji skupščini izpred meseca dni sta morala delničarja za sanacijo poslovanja oziroma pokritja kar 5,8 milijona evrov bilančne izgube zmanjšati osnovni kapital, saj zakonske rezerve niso niti malo zadoščale, teh je bilo zgolj 370.000 evrov. KD je svoj delež v kapitalu z denarnim vložkom povečal na 1,9 milijona evrov, preostalih 2,1 milijona evrov pa se je vknjižilo kot presežek vplačanega kapitala, ki je šel med zakonske rezerve.

tomaz.modic@dnevnik.si