Slovencem se je znova ponovila zgodba z vseh tekem, na katerih morajo za kakšno vidnejšo uvrstitev zmagati - ko je bilo potrebno, so igrali prestrašeno in anemično, v napadu so jim žoge uhajale, ob tem pa ni bilo igralca, ki bi nase prevzel odgovornost. Portoričani so na drugi strani zadevali vse, tudi mete preko roke, a ker se Sloveniji na pomembnih tekmah vselej pripeti kaj podobnega, to ne more biti več slučajno.

Portoričani niso zmagali s pomočjo kakšne "nore" serije, česar so se v slovenski reprezentanci pred tekmo najbolj bali, ampak s taktično zrelo in borbeno igro, s takšno, kakršno bi pričakovali od slovenskih košarkarjev. Toda ekipni in borbeni duh, ki ga Slovenci vselej kažejo na vseh tekmah predtekmovanja, se je kot prestrašeni duhec Casper znova skril nekam v kot gigantske dvorane OAKA. Proti conski obrambi so bili izbranci selektorja Aleša Pipana povsem zmedeni, kot da so prvič videli takšen način branjenja, in tudi ko so se po nešportni osebni napaki Ayusa in dveh prostih metih Bečiroviča šest minut pred koncem približali na vsega dve točki zaostanka (61:63), je bilo ne le z letala, marveč z vesoljske postaje vidno, da tekme ne morejo dobiti. Portoričani so namreč v hipu odgovorili s serijo 9:2, kakšnega novega odpora v končnici spet prestrašenih Slovencev pa sploh ni bilo več.

Četudi so slovenski košarkarji v Atenah nastopili močno oslabljeni, je bila priložnost za nastop na olimpijskih igrah in "izpolnitev sanj vsakega športnika" na dosegu roke. Vsaj tako blizu ali še bliže kot boj za kolajne na minulih dveh evropskih prvenstvih v Beogradu in Madridu. Toda Aleš Pipan in njegovi košarkarji je še enkrat več niso zmogli ali znali iztegniti. Stara zgodba, ki se sedaj ponavlja že v nedogled. "Sami ste videli, da nas je izjemno razpoloženi Arroyo premagal praktično sam, saj je zadeval tudi neverjetne mete preko roke. Poraz smo doživeli zaradi tega, ker smo jim dopustili, da se razigrajo. V tretji četrtini nismo našli poti do koša, privoščili smo si nekaj nespametnih metov in ko so se odlepili, jih nismo več znali ujeti," je Pipan izgovor za poraz našel v Arroyu, ki je bil s sedemnajstimi točkami resda najboljši strelec, a vsaj toliko jih gre od njega pričakovati na vsaki tekmi. Bolj kritično je, da je v najbolj pomembnih trenutkih zadeval nerodni Ramos in da je kar 11 točk dosegel Carmelo Lee, ki se do te tekme na celotnem turnirju sploh ni vpisal med strelce. A tudi to je pač le še ena izmed stvari, ki se slovenski košarkarski reprezentanci vselej pripetijo.