Savnanje je prijetno, toda zrenje v lesene stene ali prepoten hrbet sotrpina je lahko dolgočasno. A za ljubitelje savnanja je poskrbljeno: po zaslugi najnovejše tehnologije nemškega podjetja Klafs v proizvodnji stekla, odpornega na visoke temperature, je mogoče izdelati velika okna ali celo stene za savne. V Evropi je že nekaj tovrstnih "steklenjakov".

Na irskem gozdnem območju Enniscorthy v okraju Wexford se na 48 hektarjih razprostira dve leti staro svetišče za sproščanje z 68 sobami, imenovano Monart. Svetišče ima dve savni s pogledom na brezhibno urejeno zeleno okolico. Oblikovanje te je delo znane krajinske arhitektke Mary Reynolds, ki je v okolico vključila tudi ribnike s kamnitimi mostički. V Monartu imajo tudi solno jamo in tradicionalni hamam. Informacije na www.monart.ie.

Na odmaknjenem in vetrovnem nemškem otoku Norderney lahko iz prostorov, kjer so finske in turške savne, opazujete morje s hitro naraščajočo plimo ob skalnati obali Severnega morja. Po vročem uživanju lepega razgleda vas na obali hladnega morja čaka bazen z ledeno mrzlo vodo. Informacije na www.georgshoehe.de.

Po osemnajstmesečni obnovi, vredni okoli 40 milijonov evrov, je konec minulega leta svoja vrata ponovno odprl hotel Carlton v prestižnem švicarskem St. Moritzu. Po načrtih notranjega oblikovalca Carla Rampazzija je razkošni hotel bogatejši za ovalno savno z razgledom na vršace okoliških tritisočakov Zgornje Engadinske doline. Po germanski tradiciji ste vsako uro deležni dramatičnega prelivanja vročih kamnov z vodo, ki poskrbi za obilico pare z vonjem breze, smreke, evkaliptusa ali pinije, to pa potem še 15 minut usmerjajo po vsem prostoru s plapolajočimi brisačami. Informacije na www.carlton-stmoritz.ch.

Ob prelepem javorjevem sprehajališču na 1500 metrih nadmorske višine v srcu južnotirolskih Dolomitov je gorski hotel Vigilius Mountain Resort z le 41 sobami in dostopen samo z žičnico. V nevtralnem asketskem slogu ga je načrtoval domačin Matteo Thun s savno, ki ima celo stekleno streho za sanjarjenje ob strmenju v nebo podnevi in ponoči, pa še stekleno steno za občudovanje dolomitske panorame. Več na www.vigilius.it

Vhod v savno v mestu je v 43. nadstropju razkošnega nebotičnika, najvišjega v Barceloni, od koder lahko iz hotela Arts Barcelona občudujete vrtoglavi razgled na Sredozemsko morje in katalonsko glavno mesto hkrati. Nedavno odprta savna, poimenovana Spa šestih čutov, ki se razprostira po dveh nadstropjih 154 metrov visokega stolpa iz jekla in modrega stekla, ima tudi poživljajoče bazene z razgledom, ki jemljejo dih. Poglejte na www.hotelartsbarcelona.com. mg