Tako je povsem jasno, da je tožilstvo že leta 2005 dobilo ovadbo, iz katere je razvidno, da bi bilo treba začeti preiskavo zoper finančnega ministra Andreja Bajuka. Vsebina ovadbe govori o tem, da je zaupna informacija o zadevi Socius leta 2005 odtekla iz pisarne ministra Bajuka. Zanimivo pa je, da policija po tistem, ko je med preiskavo trčila na Bajuka, ravnala povsem benigno, drugače kot pri drugih osumljencih. Pri Bajuku ni opravila vseh preiskovalnih dejanj, vključno s poligrafskim testiranjem. Dodatno je ministra kasneje zaščitilo tožilstvo, kjer ovadba že poltretje leto leži v predalu.

Faksimila ovadbe in dopisa tožilstva sta na voljo tukaj.

Policija je julija 2005 začela preiskavo o tem, kdo je novinarju nacionalne televizije (danes je direktor TVS) Jožetu Možini izdal zaupne informacije iz dokumenta urada za preprečevanje pranja denarja, v katerem so bile zabeležene bančne transakcije med lastnikom podjetja Socius Leonardom F. Peklarjem in švicarskim podjetjem Bados Consulting. Urad za preprečevanje pranja denarja (UPPD) je Peklarja osumil pranja denarja, policija in tožilstvo sta začela preiskavo, vendar je Televizija Slovenija 27. in 28. junija 2005 objavila prispevke o Peklarju in njegovih denarnih transakcijah. To, kdo je Možini predal zaupne podatke, so začeli preiskovati kriminalisti.

*** VIDEO: SPLETKA Z Boštjanom Penkom: tožilstvo sprejema politično motivirane odločitve ***

Policisti zasliševali policiste

V javnosti je takrat krožila govorica, da so novinarju Možini zaupne podatke izročili v vodstvu ljubljanske policijske uprave. Kot vidimo zdaj, so kriminalisti, ki so zadevo preiskovali, dejansko opravili celodnevna zaslišanja in teste z detektorjem laži pri vodilnih ljudeh na policijski upravi Ljubljana, ki so imeli opraviti z zadevo Socius. Tako so poligrafsko testirali naslednje uslužbence policije: Branka Slaka, Draga Menegalijo, Martina Moverna, Borisa Peršuha in Borisa Brusa. Na podlagi testiranja in zbranih obvestil so omenjene izločili iz kroga osumljencev. Takrat se je tudi izkazalo, da UPPD o Peklarjevih transakcijah ni poročal samo policiji in tožilstvu. Informacijo o tem je urad poslal tudi finančnemu ministru Andreju Bajuku.

*** VIDEO: Policija in tožilstvo napovedujeta ovadbe, do dokazov tudi s sledenjem in prisluškovanjem ***

Dragu Kosu so zasegli pošto

Zadeva je dobila novo razsežnost, ko je komisija za preprečevanje korupcije avgusta 2005 na svoji spletni strani objavila pojasnilo o pobudi Jožeta Možine glede suma koruptivnih dejanj Leonarda F. Peklarja. Zato so kriminalisti opravili pogovor s predsednikom protikorupcijske komisije Dragom Kosom, ki so mu zasegli elektronsko pošto, ki jo je komisiji poslal Možina. Na podlagi tega je analitična služba kriminalistične policije ugotovila, da obstaja velika verjetnost, da je novinar Možina posedoval dokument, ki ga je UPPD posredoval Bajuku. Kot je razbrati iz ovadbe, je Možina zaupni dokument, poslan Bajuku, skeniral na računalniku. Ker so kriminalisti želeli zavarovati dokaze, so sodišču predlagali hišno preiskavo v Možinovi pisarni na televiziji, vendar sodišče preiskave ni odobrilo. So pa pridobili izpisek telefonskih pogovorov Jožeta Možine in ugotovili, da je bil tik pred objavo informacij in tik po njej po telefonu v stikih z različnimi osebami, ki so zaposlene na ministrstvu za finance, večkrat pa je govoril tudi z Markom Pogorevcem.

*** VIDEO: Brezigar: Celotni pregled Penkovega dveletnega dela je pokazal napačne odločitve ***

"Vsi indici kažejo na to, da je dokument UPPD, ki se nanaša na sumljive transakcije Leonarda F. Peklarja, novinar Možina pridobil od neznane osebe, zaposlene na ministrstvu za finance, vendar nam dokazov zoper konkretno osebo ni uspelo zbrati," so kriminalisti zapisali v ovadbi.

Milostno do Andreja Bajuka

Zastavlja se vprašanje, zakaj so kriminalisti preiskavo zaključili v trenutku, ko bi jo v resnici morali šele začeti. Ugotovili so, da je minister Bajuk zaupni dokument prenašal okoli, da je liste razpenjal... Zakaj niso predlagali poligrafskega testiranja ministra Andreja Bajuka? Zakaj niso poskušali pridobiti tudi telefonskih izpiskov ministra Andreja Bajuka, kot so naredili pri drugih osumljenih? Namesto tega so podali le kazensko ovadbo zoper neznanega storilca. Viri iz policije trdijo, da je to rezultat posredovanja generalnega direktorja policije Jožeta Romška, kot tudi takratnega šefa kriminalistov Rastislava Kanižarja. Vodstvo policije nam je včeraj odgovorilo, da so v zadevi naredili vse potrebno.

Toda nedosledno delo policije bi lahko popravilo tožilstvo z novimi usmeritvami, vendar ovadba, v kateri je opisano ravnanje Andreja Bajuka, že poltretje leto leži na hladnem v predalu okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani, ki ga vodi Blanka Žgajnar.