Varuhinja človekovih pravic je predstavila tudi ugotovitve ponedeljkovega obiska zaporov na Povšetovi ulici v Ljubljani, saj je varuh zasledil informacije o napovedanem skupinskem samomoru nekaterih tam zaprtih.

Varuhinja je ugotovila, da je prostorska zasedenost 196-odstotna in da je bilo dan po nevihtah v prostorih, kjer bivajo zaprti, 29 stopinj Celzija. Zdaj je zaprtih 251 oseb, kar je 123 oseb več od zmogljivosti zapora (128). Situacija naj bi se izboljšala glede na nov pravilnik, ki omogoča hitrejšo premestitev predvsem iz zaporov na Dobu in Ljubljane, ki sta najbolj zasedena, je poudarila Čebašek-Travnikova.

V nadaljevanju je varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek-Travnik govorila tudi o problematiki prejemanja Zoisovih štipendij in o problematiki vrtcev. Dejala je, da je varuh prejel več pobud dijakov, ki so do sedaj prejemali Zoisove štipendije.

***VIDEO: Zaporniki na Povšetovi ne grozijo več s samomorom***

V svojih pritožbah vsi izražajo ogorčenje nad spremembami v zvezi z omenjenimi štipendijami, ki jih bodo doletele jeseni z uveljavitvijo zakona o štipendiranju. Zaradi pomanjkanja informacij bo po oceni varuhinje prizadetih kar precej dijakov. Zato bodo o nastali situaciji in pomanjkljivih informacijah po dogovoru z republiškim zavodom za zaposlovanje obvestili tudi ministrico za delo, je dejala varuhinja.

Pri problematiki vrtcev pa je Čebašek-Travnikova poudarila, da je prejela cel kup pobud tudi staršev otrok, ki so bili zavrnjeni v vrtce v ljubljanski mestni občini, pa tudi v nekaterih drugih občinah. Po zakonu iz leta 1996 morajo občine ustanavljati druge enote, zato je varuh po besedah Čebašek-Travnikove občinam poslal dopis, da jim odgovorijo, kaj se dogaja na tem področju. Od občin pa so prejeli odgovor, pravi varuhinja, da nimajo denarja za ustanavljanje drugih enot vrtcev. Varuhinja je spomnila na to, da država spodbuja rojevanje otrok, ne zagotavlja pa varstva malčkov.

V nadaljevanju je varuhinja človekovih pravic omenila tudi primer Gazvoda oziroma primer gladovne stavke pobudnika, ki je želel izpolnitev pravnomočne in izvršljive sodne odločbe s strani ministrstva za notranje zadeve (MNZ). Gre za to, da je na posredovanje varuha MNZ sodbo Višjega sodišča v Ljubljani izpolnilo, kar pomeni, da je tožniku Gazvodi nakazalo prisojeno odškodnino. Pobudnik je torej dočakal izpolnitev sodne odločbe, očitno pa je k temu pripomoglo šele posredovanje varuha, je prepričana varuhinja človekovih pravic.