Če imate slučajno višek denarja in se navdušujete nad olimpijskimi igrami, imate najmanj dve možnosti, kako ga zapraviti. Za ogled otvoritvene slovesnosti v Pekingu so namreč cene vstopnic na črnem trgu dosegle tudi 20-kratno uradno vrednost in znašajo neverjetnih 10.000 evrov, lahko pa se odločite za nakup katerega izmed 200 milijonov spominkov, s katerimi naj bi Kitajci zaslužili 145 milijonov dolarjev.

Že pred dvema mesecema so prireditelji razprodali 75 odstotkov od skupno sedmih milijonov vstopnic, ki so jih namenili domačemu tržišču. Prodaja je potekala v treh krogih na svetovnem medmrežju, po pričakovanju pa je bilo največje zanimanje za ogled otvoritvene in sklepne slovesnosti. Zanimivo je, da se preprodaja dragocenih koščkov papirja dogaja pred osrednjo blagajno v središču Pekinga. Veljavne so le tiste vstopnice, ki imajo izpisano pravo ime lastnika, zato preprodajalci skupaj z novimi kupci čakajo pred blagajnami, da bi tudi uradno spremenili imena na njih.

Barakuda ubila maskoto

Med množico spominkov naj bi bila najbolj "vroča roba" postelja, na kateri bo v olimpijski vasi spal domači košarkarski zvezdnik Yao Ming (na sliki). Zanj in za druge športnike, ki s telesno višino presegajo "normalne" standarde, so izdelali posebne postelje, ki bodo po koncu OI naprodaj na spletnih dražbah. Medtem ko Kitajci navdušujejo svet z gradbenimi dosežki na olimpijskih prizoriščih, se jim po drugi strani dogajajo veliki spodrsljaji. Eden takšnih je smrt jesetra redke vrste v akvariju v Hongkongu, ki mu ga je Kitajska podarila kot simbol OI. Jesetra, ki je tudi ena petih uradnih maskot iger v Pekingu, je ubila barakuda.

Doživljenjska prepoved

Jeseter, ki je bil dolg dober meter in star približno tri leta, je umrl le štiri dni zatem, ko so ga premestili v večji akvarij. Za še večjo sramoto pa je poskrbelo osem kitajskih športnikov, ki so jim dokazali uživanje prepovedanih poživil. Domača protidopinška komisija je v zadnjih petih mesecih opravila okoli 5.000 nenapovedanih testov, osem pa je bilo pozitivnih. Med grešniki so trije plavalci, dva rokoborca, dva tekmovalca v skokih v vodo ter dvigalec uteži. Najbolj znan med njimi je najboljši kitajski plavalec hrbtnega sloga, 25-letni Ouyang Peng, ki ga je doletel doživljenjski suspenz, prav tako tudi njegovega trenerja Fenga Shangbaa. "Na OI želimo nastopiti s 'čisto' ekipo. Ujeti grešniki so še en dokaz, da naš protidopinški sistem odlično deluje," ocenjuje Zhao Jian, direktor kitajske protidopinške agencije (CHINADA).