Za sodelovanje na volitvah, ki bodo 20. julija, se je sicer prijavilo 13 strank in deset list, a je volilna komisija po poročanju omenjenih medijev soglasno ugotovila, da vloge Slovenija je naša, Nove LDS Izola in Lipe, niso ustrezne.

Različni vzroki za izločitev

Kot je pojasnila predsednica komisije Monika Mavsar, je bila vloga stranke Izola je naša, ki jo vodi izolski župan Tomislav Klokočovnik, neustrezna, ker kandidati stranke niso bili določeni v skladu s postopkom, ki ga določa statut. Izola je naša namreč po njenih besedah ni nikoli oblikovala upravnega odbora, ki bi moral določiti kandidate.

Glede zavrnjene kandidatne liste Nove LDS Izola, ki so jo vložili nekateri vidni člani pred kratkim razpuščenega izvršnega odbora LDS, je Mavsarjeva za portal povedala, da je bila zavrnjena zato, ker ime liste ne sme vsebovati imena politične stranke, ki bi lahko zavajalo volivce. Stranko Lipa pa je komisija izločila zato, ker nihče od vlagateljev kandidature nima stalnega prebivališča v občini Izola, je povedala.

V Lipi so se že odzvali

Stranka Lipa pa je izjavi za javnost zapisala, da so v stranki ogorčeni nad raznolikostjo tolmačenja volilne zakonodaje s strani ministrstva za notranje zadeve. To je namreč po njihovem z izdajo odločbe in vpisom stranke Lipa v register političnih strank, na eni strani ugotovilo nedvoumno skladnost statuta stranke s slovensko zakonodajo, "po drugi strani pa organi Občinskih volilnih komisij zanikajo to dejstvo".

"Očitno je, da umetni politizaciji v občini Izola, tokrat skozi onemogočanje aktivnega sodelovanja na predčasnih lokalnih volitvah več strankam - Nova LDS Izola, Izola je naša in LIPA - ni videti konca," so še zapisali in dodali, da "svojevrstna izolska saga pomeni tudi poseg v demokratična načelo in pravno državo".