Kot je v izjavi za medije po podpisu odloka poudaril predsednik republike, so volitve pomemben, morebiti najpomembnejši instrument demokracije. Njihovo bistvo je izbor najprimernejših, s tem izborom pa je v zgodovini demokratične Slovenije povezan ves naš napredek. "In tako bo tudi v prihodnosti," poudarja Türk.

*** VIDEO: Volitve bodo v nedeljo 21. septembra, Türk si želi visoke udeležbe ***

Predsednik republike je še opozoril, da je obdobje pred volitvami tudi "ogledalo politične kulture naše družbe". Zato si želi, da bi predvolilna razprava potekala argumentirano, želi pa si tudi čim boljše volilne udeležbe.

Volilna kampanja pred jesenskimi parlamentarnimi volitvami se bo uradno začela med poletnimi počitnicami, 22. avgusta, torej 30 dni pred dnem glasovanja. Čas za vložitev kandidatnih list pa se bo iztekel 27. avgusta.

Jesenske volitve bodo pete parlamentarne volitve po osamosvojitvi Slovenije. Zadnje volitve, na katerih so državljanke in državljani izvolili 90-članski četrti parlamentarni sklic, so bile 3. oktobra 2004. Volilni prag za vstop v parlament je uspelo prestopiti sedmim strankam, ustanovna seja sedanjega sklica parlamenta pa je bila 22. oktobra 2004.

Kot določa veljavna volilna zakonodaja, se redne volitve poslancev v DZ opravijo najprej dva meseca in najkasneje 15 dni pred potekom štirih let od ustanovne seje prejšnjega državnega zbora. Predsednik republike pa lahko redne volitve razpiše najprej 135 dni in najkasneje 75 dni pred potekom štirih let od prve seje prejšnjega državnega zbora. Od dneva razpisa volitev do dneva glasovanja ne sme preteči več kot 90 dni in ne manj kot 60 dni.