"Poziv je zavrnjen," je sporočil sodnik Stephen Richards. Slednji je sicer v petek britansko vlado pozval, naj počaka z ratifikacijo nove, reformne pogodbe EU, dokler ne bo sprejel odločitve glede pritožbe, da je britanski premier Gordon Brown s tem, ko je zavrnil izvedbo referenduma o Lizbonski pogodbi, "zadušil demokracijo".

Potem ko je Lizbonsko pogodbo pred tednom dni ratificirala lordska zbornica, je dala minuli četrtek svoje kraljevo privoljenje zakonu o ratifikaciji še britanska kraljica Elizabeta II. Tako naj bi bil proces ratifikacije v Veliki Britaniji skorajda v celoti zaključen. A se je nato v petek oglasil sodnik Richards, katerega sodišče pa je danes razsodilo, da omenjeni "poziv nima zadostne vsebinske vrednosti in bi moral biti zavrnjen".

Vlada zadovoljna z odločitvijo

Britanski minister za evropske zadeve Jim Murphy je danes odločitev sodišča že pozdravil. "Vesel sem, da so se sodniki zelo jasno postavili na stran vlade," je zapisal v izjavi za javnost. "Sodniki so potrdili stališče vlade, da je Lizbonska pogodba tako v obliki kot vsebini drugačna od propadle ustavne pogodbe," je še poudaril.

Ob tem je napovedal, da bo sedaj vlada nadaljevala s procesom Lizbonske pogodbe, "ki je v našem nacionalnem interesu in je dobra pogodba za Veliko Britanijo". Da bi bila ratifikacija dokončna, mora britanska vlada sedaj vložiti ratifikacijske listine pri depozitarju - italijanski vladi v Rimu.