Tudi predstavniki irskega parlamenta so po besedah Cukjatija izrazili strinjanje z odločitvijo voditeljev EU z zadnjega vrha unije pod slovenskim predsedstvom v četrtek in petek v Bruslju, da se kljub irskemu "ne" nadaljuje proces ratifikacije nove, reformne pogodbe EU. Zagotavljali so tudi, da gre za situacijo, ki jo bodo na Irskem rešili, saj skoraj vse politične stranke pogodbo podpirajo.

Po navedbah Cukjatija so se tudi predstavniki ostalih nacionalnih parlamentov članic EU strinjali, da se s postopkom ratifikacije nadaljuje in da se poskuša uveljaviti vse nove rešitve, ki jih prinaša Lizbonska pogodba.

Osrednji točki današnjega dnevnega reda sta bili sicer sodelovanje žensk v političnem življenju in nadaljnja institucionalizacija sodelovanja med nacionalnimi parlamenti ter med njimi in Evropskim parlamentom.

Med uradnimi zaključki današnje razprave je predsednik DZ omenil dodatno opredelitev nalog delovne skupine, ki bo do naslednjega srečanja parlamentov februarja naslednje leto v Franciji pripravila konkretne predloge za to, kako naj bi nacionalni parlamenti ne samo vzpostavili redno izmenjavo mnenj, ampak tudi oblikovali skupna stališča, ki bi jih nato posredovali Evropskemu parlamentu oz. Evropski komisiji.

Glede sodelovanja žensk v politiki so udeleženci sprejeli splošen poziv, da bi bilo treba odpreti vrata politike tudi ženskam. V razpravi so udeleženci izpostavili tudi vprašanje, kako privabiti ženske v politiko, pri čemer so poudarili, da je splošen odnos do politike lahko precejšnja ovira pri tem, je še povedal Cukjati.

Na konferenci sta danes sodelovala tudi portugalski premier Jose Socrates in predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso.

Prvo konferenco predsednikov parlamentov držav članic EU in Evropskega parlamenta, najvišje institucionalizirane oblike medparlamentarnega sodelovanja v EU, so sklicali leta 1963, od leta 1975 pa se predsedniki parlamentov sestajajo na letni ravni. Lani je konferenca potekala v Bratislavi.