Že decembra lani so policisti pod drobnogled vzeli gostinski lokal v Litiji, v katerem naj bi eksotične plesalke poleg svojih nastopov ponujale še druge usluge. Izkazalo se je, da je bilo v lokalu, ki sta ga vodila 37-letni Celjan in njegova 35 let stara žena, sicer ukrajinska državljanka, vsak mesec zaposlenih od šest do osem deklet.

Kot je v podobnih lokalih v navadi, so dekleta prisedla h gostom, za uživanje v prijetni družbi pa jim je moral njihov izbranec naročiti koktajl ali šampanjec. Zatem pa so dekleta skrenila z običajnih tirnic in gostom začela ponujati mesene užitke. Za pol ure posteljnih radosti so morale stranke odšteti 60 evrov, ena ura pa je stala 100 evrov. Nesrečne ženske, stare od 18 do 35 let, so morale plesati in prodajati svoja telesa vsak dan od 20. do 4. ure zjutraj. Svoje bivališče, ki je bilo neposredno nad lokalom, so lahko zapustile zgolj z dovoljenjem lastnika ali njegove žene.

"Policisti so v preiskavi ugotovili, da je žena lastnika lokala v Litiji prek svojih zvez v Ukrajini privabljala dekleta za delo v Sloveniji. Ženskam so prek plačilnega sistema Western Union nakazali denar za izdelavo potnih listov, letalskih kart, vizumov in drugih potnih stroškov," je način novačenja deklet opisal vodja ljubljanskih kriminalistov Branko Japelj.

"Dekleta, ki so se odločila za delo v Sloveniji, so bila v Ukrajini v slabem socialnem položaju, tako da so bila prisiljena poiskati delo v tujini, če so hotela vzdrževati otroke in povečini tudi starše. Stroške, ki so nastali s potovanjem, dovoljenji in vizumi ter bivanjem v lokalu, sta jim najemnika lokala odštela od njihovega zaslužka," je dodal Japelj. Dekleta so kljub temu, da so jim večji del zaslužka pobrali lastniki lokalov, zaslužila od 1000 do 1500 evrov na mesec, lastnik lokala pa je na njihov račun zaslužil vsaj trikrat toliko.

Ko se je klobčič začel razpletati, so policisti ugotovili, da je vsa dekleta zaposlilo podjetje v lasti 54-letnega Celjana. Tudi ta možakar je imel v lasti lokal, in sicer na območju Celja, v katerem je posel potekal na podoben način, v njem pa je bilo poleg Ukrajink zaposlenih tudi več deklet iz Dominikanske republike in s Tajske. Te je "priskrbel" 41-letni moški z območja Radeč prek svojega podjetja s sedežem v Brežicah. Oba podjetnika sta zagotavljala dekleta še za najmanj dvajset nočnih lokalov na območju vse Slovenije. Nekatera dekleta so zaradi nevzdržnih razmer in psihičnih pritiskov svojim zavojevalcem pobegnila. Prek obeh podjetij naj bi v Sloveniji delalo kar od 70 do 100 deklet, lastniki nočnih lokalov pa so zanje skupaj plačali vsaj 300.000 evrov.

Pred nekaj dnevi je kar 60 policistov in kriminalistov izvedlo zaključno akcijo. Ponoči so v več lokalih in podjetjih opravili hišne preiskave. Zasegli so okoli 15.000 evrov, ki so jih punce zaslužile s prostitucijo, okoli 150 potnih listov državljank Dominikanske republike, ki so jim osumljenci urejali dokumentacijo za delo v Sloveniji, ter pištolo in večjo količino nabojev. Aretirali so šesterico nepridipravov. Poleg 37-letnega lastnika lokala v Litiji in njegove 35-letne žene, 54-letnega podjetnika iz Celja in 41-letnika iz okolice Radeč so za zapahe odpeljali tudi 52-letnega natakarja iz lokala v Celju in 37-letno državljanko Ukrajine, ki je pridobivala dekleta v Ukrajini za delo v naši državi.

Šesterico je že zaslišal preiskovalni sodnik in z izjemo 41-letnika ter 37-letne Ukrajinke zoper vse odredil pripor. Zaradi trgovine z ljudmi in prostitucije hudodelcem grozi od enega do deset let zapora.