Že pred začetkom seje je član komisije Zmago Jelinčič (SNS) dejal, da ne ve, zakaj želi Cvikl sejo zapreti za javnost. "Verjetno hoče kaj prikriti, da javnost ne bi česa izvedela," je dejal Jelinčič in napovedal, da bo zahteval, da se seja odpre.

***AVDIO: prepir med predsednikom komisije Cviklom ter poslancema opozicije Bajcem in Jelinčičem***

Po nekaj minutah seje v varovanem območju državnega zbora je predsednik komisije Cvikl sejo odprl za javnost, vendar pa jo je kasneje, kot je dejal, zaradi dokumentov, ki nosijo oznako strogo tajno, zopet želel zapreti.

Ker se člani komisije Jelinčič, Robert Hrovat (SDS) in Josip Bajc (SLS) s tem niso strinjali, so obstruirali nadaljevanje zaslišanja, zato je bila komisija nesklepčna. Njavro tako pred komisijo ni pričal, prav tako ne Krkovič.

Njavro: Kdor misli, da sem bil pri 19 ali 20 letih vodja trgovine z orožjem, je bedak

"Kdor misli, da sem bil pri 19 ali 20 letih veliki vodja trgovine z orožjem, je bedak. Še večji bedaki so pa tisti, ki temu verjamejo," je povedal Darko Njavro, ki danes zaradi nesklepčnosti ni bil zaslišan pred preiskovalno komisijo, ki preiskuje nakup oklepnikov 8X8 in jo vodi poslanec SD Milan M. Cvikl.

Kot je dejal Njavro, je bil sprva zelo vesel, da ga je sploh kdo uradno povabil in o tej temi hotel kaj vprašati. Želel si je, da bi bila seja odprta za javnost, saj nima ničesar skrivati. Kot je pojasnil, je že deset let izven obrambnega ministrstva. V času, ko se je kupovalo največ orožja - od leta 1994 do danes - torej sploh ni bil na Morsu, in o tem "nima kaj govoriti". Poudaril je, da ga v vsem tem času nihče nikoli ni povprašal po tem, ali je povezan z nakupi vojaške opreme - pa pozna "vse ljudi" - nekdanjega in sedanjega načelnika generalštaba Ladislava Lipiča in Albina Gutmana, pa nekdanjega direktorja Generalštaba Slovenske vojske Dragana Bavčarja.

Ljudi iz časov največjih nabav orožja je poznal celo bolje kot te, ki to počnejo danes, je pojasnil. A ga tedaj po njegovih besedah ni nihče z ničemer povezoval ali mu kar koli očital. Vse do danes, ko gre pri nakupih oklepnikov 8X8 po njegovem mnenju za najbolj transparenten nakup. V to je Njavro prepričan zato, ker je ministrstvo "prestreljeno" z različnimi kadri. Kot je pojasnil, so na Morsu zaposleni posamezniki iz obdobja osamosvojitve, pa iz obdobij ministrov Tita Turnška in Jelka Kacina. Vsak od njih je po Njavrovo na ministrstvo "navlekel" svoje ljudi, vsa ta skupina pa je štela nekaj čez 20 ljudi.

*** VIDEO: Direktor Patrie: Afera bi lahko bila sprožena v Sloveniji ***

Glede knjig, ki jih je v zvezi s trgovino z orožjem omenjal predsednik parlamentarne komisije, ki preiskuje nakup oklepnikov 8X8, Cvikl, je Njavro dejal, da so imeli tisti, ki so te knjige pisali, čisto politične namene. Pisci teh knjig so bile po njegovih besedah "v bistvu pooblaščene uradne osebe", ki so bile po zakonu dolžne prijaviti kaznivo dejanje, če so za takšno dejanje vedele. One pa tega niso storile, torej nekaj ni v redu, je povedal.

*** VIDEO: Krkovič: To je "poden." Pavčku nisem dal nobene vizitke, če to trdi, ga bom tožil ***

Njavro je pojasnil, da je Igorja Zajca spoznal, ko je bil ta direktor Slovenskih železnic (SŽ). In ko je bil Zajec direktor, se je v SŽ zaposlil tudi sam, je dejal Njavro. Kasneje, ko ga je Zajec, tedaj že kot pomočnik predsednika uprave Viator & Vektorja Zdenka Pavčka, klical, da bi se dogovoril za sestanek pri Pavčku, se je odzval le zato, ker ga je klical nekdanji delodajalec, je dejal Njavro. Zajec je po Njavrovih besedah torej le izkoristil poznanstvo, sam Njavro pa se je želel oddolžiti nekdanjemu direktorju.

*** VIDEO: Erjavec se je šele zdaj spomnil, da mu je Pavček grozil s težavami ***

Danes je Njavro želel Cviklovi komisiji predlagati, naj zahteva telefonske izpiske oziroma izpise klicev iz mobilnih telefonov. Kot je zatrdil, bi komisija ugotovila, da iz njegovega telefona Zajec ni bil nikoli klican, pač pa je Zajec klical Njavra. Tudi zgodbo o vizitkah je Njavro po njegovo nameraval na komisiji izpostaviti. Kot je pojasnil, je k Pavčku šel zato, ker ga je ta "po vseh možnih kanalih prosil", naj se s Krkovičem oglasita pri njem oziroma pri Zajcu. Njavro je povedal, da mu je Pavček tedaj dejal, da "bo v primeru, da Viator & Vektor ne dobi posla z oklepniki, na cesti ostalo 400 ljudi". Njavro pa mu je po njegovih besedah zato svetoval, naj pokliče na Patrio, ki je ravno v tistem času po vsej Sloveniji iskala prostore in podjetja, s katerimi bi sodelovali pri izvedbi projekta. Njavro mu je - kot pravi sam - povedal, da je Patrii vseeno, kdo bo varil oklepnike, saj jih zanima le kvaliteta in cena.

Pavčkovo komentiranje sestanka, ki ga je po Njavrovo predlagal oziroma "izsilil" prav Pavček, in ki je tudi potekal v "njegovih prostorih", se zato Njavru zdi sramotno. Poleg tega je Pavček po Njavrovem prepričanju pred Cviklovo komisijo govoril le o delnih izsekih pogovora. Njavro je prepričan, da v nobenem primeru nihče ne more trditi, da je lobiral za Patrio.