Dokumentacija je objavljena na spletni strani ministrstva, iz nje pa je, kot je zapisalo ministrstvo, razvidno, da so bili ponudbeni in pogodbeni garancijski pogoji pri nakupu kolesnih oklepnih vozil 8x8, identični.

V primeru Patria slovenski in finski policisti v neposrednih stikih

S finskimi policisti smo v preiskavi domnevnega podkupovanja v podjetju Patria v neposrednih stikih, s finskim tožilstvom pa sodeluje tudi vrhovno državno tožilstvo, je na današnji novinarski konferenci o stanju preiskovanja kaznivih dejanj povedal direktor uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave Aleksander Jevšek.

Kot je na novinarski konferenci pojasnil Jevšek, so se slovenski kriminalisti in policisti na obvestilo, da finska policija izvaja preiskavo v primeru Patria, odzvali še isti večer, ko so za to izvedeli preko Interpola Slovenije.

*** VIDEO: Erjavec: Če bo odkrita korupcija, lahko pride do prekinitve pogodbe s Patrio ***

"Komisijo za preprečevanje korupcije smo pisno pozvali, naj nam posreduje dokumentacijo, ki se nanaša na zadevo Patria in iz katere izhaja utemeljen razlog za sum, da je storjeno kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti," je pojasnil Jevšek. Komisija je po njegovih besedah odgovorila, da imajo veliko dokumentacije, a da nimajo dokumentacije, ki se nanaša na primer Patria in korupcijo oz. podkupovanje.

*** VIDEO: Direktor Patrie: Afera bi lahko bila sprožena v Sloveniji ***

Jevšek je izrazil presenečenje ob dejstvu, da je v enem izmed intervjujev predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos izjavil, da ga je finska policija že januarja ali februarja obvestila o tem, da preiskuje kaznivo dejanje povezano s Patrio. Ob tem je opozoril na zakon o kazenskem postopku, ki vsem državnim organom, tudi komisiji za preprečevanje korupcije nalaga, da morajo naznaniti kazniva dejanja, za katera se storilec preganja po uradni dolžnosti, če so o njih obveščeni. Dolžni so tudi zavarovati dokaze in jih izročiti tožilstvu ali policiji. Policija je za preiskavo v primeru Patria izvedela šele v maju.

*** VIDEO: Skrivnost je razkrita: Kako v Šoštanju sestavljajo slovenske patrie ***

"Ko bomo točno vedeli kakšno dokumentacijo v primeru Patria potrebujemo, jo bomo v skladu s pooblastili od komisije zahtevali oz. jo zasegli," je še pojasnil Jevšek. O ukrepih proti komisiji za preprečevanje korupcije pa se bodo posvetovali s tožilstvom. Jevšek je ob tem prepričan, da je potrebno opozoriti na dolžnosti nosilcev javnih funkcij.