Kot je še dejal Cimerman, je članom komisije pojasnil, da je v obdobju med letoma 1991 in 1993 delal zakonito in v skladu z navodili svojih predpostavljenih.

Danes je bilo predvideno tudi zaslišanje nekdanjega poveljnika specialne brigade Moris Antona Krkoviča, a se je ta predsedniku komisije Milanu M. Cviklu opravičil za odsotnost.

Cvetka Zalokar Oražem (Zares) je po zaslišanju, ki je potekalo za zaprtimi vrati v varovanem območju državnega zbora, med drugim povedala, da je priča pojasnila, da je ravnala zakonito in v skladu z navodili svojega nadrejenega. To je bil po njenih besedah nekdanji direktor obveščevalno-varnostne službe obrambnega ministrstva Andrej Lovšin.

Član preiskovalne komisije Zmago Jelinčič (SNS) pa je dejal, da ne ve, ali je Cvikl "tako nesposoben ali je tako neumen ali pa namerno ne zna zasliševati". Po njegovem mnenju na Cviklov način dela komisija ne bo izvedela ničesar. "Mogoče je pa to tudi njegov namen," je dodal Jelinčič.

Podpredsednik komisije Robert Hrovat (SDS) pa je prepričan, da je bilo današnje zaslišanje "čista farsa". Cvikl je po Hrovatovih besedah od priče zahteval, da izkaže odvezo molčečnosti, a je ni pridobil.

Kot je pojasnil, 33. člen zakona o tajnih podatkih določa, da mora odvezo molčečnosti zahtevati organ - torej preiskovalna komisija. Vse kar je priča kasneje povedala, je bilo po njegovih besedah to, da je ravnala zakonito in ne vidi razloga, da ji ne bi verjel.

Sicer pa Hrovat meni, da povezava med obdobjem 1991 in 1993 in nakupom patrij pri Cimermanu "ni nikjer prisotna". Zato Hrovat tudi ne vidi razloga, zakaj ga je komisija poklicala na zaslišanje.

Na vprašanje, ali je Cvikl že odgovoril na zahtevo treh poslancev - poleg Hrovata in Jelinčiča še člana komisije iz poslanske skupine SLS Josipa Bajca - za predsednikovo zaslišanje pred komisijo, pa je Hrovat pojasnil, da so govorili tudi o tem in da je Cvikl povedal, da jim bo v skladu s poslovnikom odgovoril v 14 dneh.

Predsednik komisije Cvikl je na vprašanje, zakaj od priče ni pravočasno zahteval odveze molčečnosti, odgovoril, da ima priča pravico pridobiti odvezo molčečnosti. "Priča tega ni pridobila, zato sem jo v skladu z zakonom obvestil, da ima pravico odkloniti odgovor na posamezno vprašanje," je pojasnil Cvikl. Kot je dejal, zakon o tajnih podatkih določa le to, da ima organ pravico dati priči, ki bi to želela, odvezo molčečnosti.

Sicer pa je poudaril, da se glede na v javnosti objavljene podatke, predvsem v knjigi Trgovci s smrtjo, ve, da je bil Cimerman blagajnik na ministrstvu za obrambo (Mors) v času trgovine z orožjem.

Kot je zatrdil, se je pri trgovini z orožjem med letoma 1991 in 1993 "štela gotovina". Ta se je po njegovem prepričanju odvajala na račune v tujini in iz teh računov so se po Cviklovo plačevala sredstva, ki jih Mors uporablja. To je bila kršitev tedanje zakonodaje, je prepričan predsednik komisije

Povezava z nakupi oklepnikov Patria je po Cviklovih besedah v "vzorcu obnašanja". Gre za kršenje načel dobrega gospodarjenja, lahko se uporabljajo posredniki ali "takšni in drugačni računi", je še prepričan.