»Ocenili pa bomo tudi, kako nadaljevati in kako široko zastaviti revizijo, tako glede pravilnosti kot glede smotrnosti,« nam je povedal Šoltes. Sicer pa je včerajšnji obisk finskih policistov v Sloveniji zavit v tančico skrivnosti. Finci so se sestali s slovenskimi organi odkrivanja in pregona. Pred dobrima dvema tednoma je protikorupcijska komisija sprejela načelno mnenje, da ravnanje uradnih oseb ministrstva za obrambo ob nakupu 135 osemkolesnih oklepnikov patria AMV ustreza definiciji korupcije.

***VIDEO: Kako v Šoštanju sestavljajo slovenske patrie***

V postopku ocenjevanja ponudb je po ugotovitvah protikorupcijske komisije na obrambnem ministrstvu prišlo do neenakovrednega obravnavanja obeh ponudnikov. Rotis (Patria) je bil neutemeljeno favoriziran v primerjavi s Sistemsko tehniko (Steyer). Vse od takrat je bilo mogoče slišati neuradne namige, da se bo preverjanja nakupa oklepnikov lotilo tudi računsko sodišče - najvišja revizijska ustanova v državi. Kot smo izvedeli včeraj, se je ta postopek začel odvijati včeraj. Iz krogov blizu obrambnega ministrstva je bilo včeraj mogoče slišati, da so se tam oglasili trije revizorji računskega sodišča in zahtevali dokumentacijo glede 278 milijonov evrov težkega nakupa oklepnikov.

***VIDEO: Krkovič se obiska pri Pavčku zaradi patrij ne spomni dobro...***

Informacije o prihodu revizorjev na obrambno ministrstvo predsednik računskega sodišča Igor Šoltes sicer ni potrdil, je pa potrdil, da so začeli postopek t. i. predrevizije. Preverjali bodo predvsem, ali obrambno ministrstvo upošteva priporočila, ki so jih dali revizorji med zadnjim pregledom. Med priporočili je tudi tisto, da naj ministrstvo "vrednost naročila oceni na podlagi raziskave trga in ne na podlagi razpoložljivih finančnih sredstev ter izvedeno raziskavo trga ustrezno dokumentira". Pri nakupu oklepnikov se je izkazalo, da so želje ministrstva, izražene v povabilu ponudnikom, krepko presegale razpoložljiva finančna sredstva. Tudi zaradi tega so kupljeni oklepniki oboroženi bistveno šibkeje, kot je bilo sprav načrtovano. Prav vprašanje oborožitve bo lahko temeljno pri reviziji smotrnosti nakupa oklepnikov, saj tako šibko oboroženi oklepniki (neuradno komaj 6 topov 30 mm) ne pomenijo pomembne vrednosti pri zagotavljanju nacionalne obrambe.

***VIDEO: Erjavec se je šele zdaj spomnil, da mu je Pavček grozil s težavami***

Med tem pa so se včeraj na vrhovnem državnem tožilstvu sestali predstavniki finskih preiskovalnih organov, slovenskega tožilstva in policije. Finci so v Slovenijo prišli v nedeljo zvečer in včeraj s slovenskim tožilstvom končno podpisali sporazum o skupni preiskovalni skupini, ki bo v Sloveniji preiskovala sum dajanja podkupnin pri nakupu oklepnikov Patria. Sicer pa naj bi na včerajšnjih pogovorih slovensko stran zanimalo predvsem to, kaj so doslej ugotovili Finci. Pri tem pa naj bi ti do slovenske strani izkazovali določeno nezaupljivost zaradi njene dosedanje neaktivnosti v tej zadevi.