Generalna državna tožilka Barbara Brezigar je v začetku junija glede morebitnega prihoda finskih preiskovalcev v zadevi Patria pojasnila, da je za prihod tujih preiskovalcev in tožilcev treba podpisati sporazum o ustanovitvi skupne preiskovalne skupine. Takrat je še dodala, da ne more komentirati, ali je že podpisala takšen sporazum glede zadeve Patria.

*** VIDEO: Direktor Patrie: Afera bi lahko bila sprožena v Sloveniji ***

Kot je znano, je finska policija 14. maja sporočila, da so dan prej, 13. maja, prijeli dve osebi v okviru preiskave, ali je finsko podjetje Patria podkupovalo uradnike, da bi pridobilo pogodbe s Slovenijo in Egiptom.

*** VIDEO: Erjavec: Če bo odkrita korupcija, lahko pride do prekinitve pogodbe s Patrio ***

Maja pa je slovenska policija sporočila, da med Slovenijo in Finsko poteka mednarodno policijsko sodelovanje glede zadeve Patria.

Z Vrhovnega državnega tožilstva so sporočili, da so jim finski sogovorniki povedali, da nedeljsko poročanje POP TV o tem, da finski preiskovalci v Sloveniji pričakujejo pojasnila, zakaj so se Slovenci preiskave lotili šele sedaj, čeprav naj bi imeli podatke o domnevni korupciji že od pomladi 2007, nima osnove v njihovih razgovorih z novinarji in ne predstavlja njihovih stališč.

Na podlagi opravljenega pogovora so po poročanju tožilstva udeleženci potrdili, da je sodelovanje pristojnih finskih in slovenskih institucij - policije in tožilstva - dobro in temelji na profesionalnem delu obeh strani. Danes pa je bila v konkretni zadevi ustanovljena skupna preiskovalna skupina, ki bo svoje delo opravila, o delu pa ne bo obveščala javnosti, saj tovrstni postopki niso javni.

Na Vrhovnem državnem tožilstvu pojasnjujejo še, da sklenitev sporazuma o skupni preiskovalni skupini omogoča zakon o sodelovanju v kazenskih zadevah z državami članicami EU. Skupne preiskovalne skupine se lahko ustanovijo takrat, ko gre za sum čezmejnega kriminala.