Glavni kmetijski inšpektor Matjaž Kočar pravi, da bosta fitosanitarna uprava in Kmetijski inštitut Slovenije skušala z analitiko prehiteti normalno cvetenje koruze in ugotoviti, ali je delež aktivnih snovi toksičen za kranjsko čebelo.

***VIDEO: Zakaj so umirale čebele?***

Strokovnjak za čebele, biolog dr. Janko Božič, meni, da to ni dovolj. "Vnaprej je treba pripraviti scenarije za vse možne ukrepe za zaščito čebel. Časa ni več veliko, saj začne koruza ponekod cveteti že v drugi polovici julija," opozarja Božič in dodaja, da so potrebne predvsem natančne evidence, kje vse raste koruza, razkužena z insekticidom proti koruznemu hrošču, ki je nevaren tudi za čebele.

Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije, je z ukrepi, ki jih je kmetijsko ministrstvo sprejelo za zaščito kranjske čebele, sicer zadovoljen, vendar poudarja, da bodo zaman, če bomo zaradi kemije ostali brez čebel.

Noč ocenjuje, da akutnih pomorov čebel med cvetenjem koruze najbrž ne bo, saj so v cvetnem prahu manjši odmerki klotianidina. Se pa po njegovem utegne zgoditi, da bo strup čebele tako oslabil, da bodo popadale šele pozimi.

***VIDEO: Čebelarji bodo dobili brezplačna zdravila za varojo***

Božič sicer podpira predlagano akcijo enotnega zatiranja varoje z zdravilom bayvarol, saj meni, da je pravšnji trenutek zanjo, a se sprašuje, kako bo to učinkovalo na čebele, ki se bodo najprej pasle na cvetovih koruze in bodo imele uskladiščen klotianidin, nato pa jih bodo z bayvarolom zatirali še proti varoji.

"Lahko bodo popadale, a tega ne vemo, saj raziskav o morebitnih sinergijskih učinkih klotianidina in registriranih kemičnih sredstev, ki jih čebelarji lahko uporabljajo za zatiranje varoje, ni," razmišlja prvak slovenskih čebelarjev.

Enotna akcija zatiranja varoje je po Božičevem mnenju zaželena, kajti če jo izvajajo le nekateri čebelarji, se varoja k njim znova naseli iz čebelnjakov, kjer je niso zatirali.

Ker akcija lahko uspe le, če bodo v njej sodelovali vsi čebelarji, smo Božiča vprašali, ali je vanjo mogoče pritegniti tudi tiste, ki zajedavca ne zdravijo z registriranimi sredstvi, temveč zdravila kupujejo na črnem trgu. Božič se je ob tem nasmehnil in odgovoril: "Morda bodo sodelovali vsaj časovno - varojo bodo zatirali istočasno kot drugi čebelarji, vendar s svojimi pripravki."