Iz rezultatov tokratne javnomnenjske ankete Vox populi lahko sklepamo, da so državljanke in državljani najbolj nezadovoljni z davčno politiko in reševanjem socialnih problemov v državi. Uspešnost države v navedenih sektorjih so namreč ocenili najslabše: davčne obremenitve so tako na petstopenjski lestvici ocenili s povprečno oceno 2,06, reševanje socialnih problemov pa s povprečno oceno 2,19.

Spomnimo, minuli mesec so zaznamovali tudi množični protesti zaradi obdavčitev kmetijskih subvencij zavezancev, ki jih sploh niso prejeli. Za stanje v državi je po prepričanju javnosti vedno najbolj odgovorna vsakokratna izvršilna oblast, torej vlada. Da bi preverili, kako na ocene o uspešnosti dela sedanje vlade vplivajo občutenja ljudi o politiki države na posameznih področjih, smo med tokratno redno javnomnenjsko anketo Vox populi državo "poslali v šolo": anketiranci so morali s šolskimi ocenami od 1 do 5 oceniti deset področij življenja v državi.

Povprečna ocena na v priloženi tabeli navedenih področjih življenja je nizka in znaša 2,59, najbolje pa sta bila ocenjena mednarodni položaj Slovenije (3,24) in stanje osebne varnosti (3,17).

Nejevoljno podeželje

Sodimo lahko torej, da je večina državljank in državljanov zadovoljna z umestitvijo Slovenije v mednarodnih razmerjih in da se v Sloveniji počuti osebno varna. Davčne obremenitve prebivalstva in reševanje njegovih socialnih problemov pa so dobili komaj oceno zadostno: davki in sociala sta torej najbolj kritični področji življenja v Sloveniji.

Tega se zavedajo tako tisti, ki ocenjujejo, da je vlada uspešna, kot tisti, ki navajajo, da je neuspešna, saj je bil delež visokih ocen (4 ali 5) za ti dve področji v obeh skupinah zelo skromen. Toda večina respondentov, ki presoja, da je vlada uspešna, reševanje socialnih problemov ocenjuje z oceno 3, večina tistih, ki trdijo, da je vlada neuspešna, pa reševanje socialnih problemov ocenjuje z nezadostno oceno (1).

Zdaj je že mogoče reči, da se je vlada z načrtovano (in potem preklicano) pavšalno obdavčitvijo kmetijskih subvencij hudo zamerila lastnikom kmetijskih zemljišč. Največ nezadostnih in zadostnih ocen davčnih obremenitev so namreč k skupni povprečni oceni davčnih obremenitev (2,06) prispevali ravno prebivalci podeželja in manjših krajev, med katerimi je lastnikov kmetijskih zemljišč največ. Po drugi strani pa povprečno, sicer še vedno nizko oceno življenjskega standarda (2,36) zvišujejo ocene prebivalcev (samooskrbnega) podeželja in manjših krajev, ki življenjski standard večinoma ocenjujejo bolje kot drugi državljani.

Desni tabor je SDS

Ne le vlada, tudi obe najmočnejši politični stranki imata tokrat opazno nižjo podporo kot prejšnji mesec. Oboji, Janševi demokrati in Pahorjevi socialdemokrati so izgubili po tri odstotne točke, opazno pa se je zvišala podpora upokojenski stranki DeSUS.

Kot je običajno v mesecih pred volitvami, delež neopredeljenih volilcev narašča. Javnomnenjska anketa Vox populi ta proces zaznava že tretji mesec zapored. Neopredeljene respondente od prejšnjega meseca naprej prosimo, naj nam navedejo vsaj stranko, ki jim je najbolj blizu. Tokratni seštevek opredeljenih in respondentov, ki navajajo najbližjo jim stranko, daje socialdemokratom za dobro odstotno točko prednosti pred demokrati oziroma kaže na precejšnjo izenačenost moči obeh strank, ki se potegujeta za volilno zmago. Neizenačena pa so razmerja moči med levim in desnim blokom: levi (DeSUS, LDS, SD, Zares) imajo po tej projekciji skupaj 46-odstotno podporo, desni (SDS, SLS, NSi) pa le 26-odstotno podporo, ki jo pretežno konstituira volilna podpora SDS. Jelinčičeva SNS je peta najmočnejša politična stranka v državi - če bo ta položaj ohranila do volitev, bo prvak SNS soodločal o podobi prihodnje vladne koalicije.

Povprečna ocena dela državnega zbora v mesecu aprilu znaša 2,77 (marca 2,90), povprečna ocena uspešnosti predsedovanja Slovenije EU pa ostaja v primerjavi z marcem nespremenjena in znaša 3,54.