Le četrtini vprašanih se zahteva po splošnem dvigu plač ne zdi utemeljena in le 4 odstotki so bili taki, ki se o tej dilemi niso znali opredeliti. 37,3-odstoten del javnega mnenja ocenjuje, da je vlada pri svojem delu uspešna, kar je za 2,5 odstotne točke boljši rezultat, kot je bil decembra lani. Delež vprašanih, ki so ocenili, da je vlada neuspešna, je domala enak decembrskemu in tokrat znaša 57,1 odstotka.

Primerjava rezultatov meritev v zadnjih dveh mesecih pokaže, da je delež ocen o uspešnosti dela vlade tokrat nekoliko višji na račun neopredeljenih - teh je bilo januarja za 2,4 odstotne točke manj kot decembra.

Decembra lani je namero, da bi volili najmočnejšo stranko, opozicijske Socialne demokrate, izrazilo 31 odstotkov respondentov, tokrat pa le 24,2 odstotka - SD je torej v zadnjem mesecu izgubila 21 odstotkov podpore. Nekaj podpore je izgubila tudi njena glavna tekmica Slovenska demokratska stranka: decembra bi zanjo glasovalo 16,5 odstotka vprašanih, januarja pa 15,9 odstotka, kar pomeni 3-odstotno izgubo. 17-odstotno izgubo glede na januar beleži tudi tretja javnomnenjsko najmočnejša stranka Zares, njena neposredna tekmica LDS pa se je v istem obdobju nekoliko okrepila. 20 odstotkov glasov je izgubila tudi SNS, ki se je zaradi nedavnega spora med Jelinčičem in Pečetom razklala. Padec podpore SD, Zares in SNS se odraža v begu volilcev med neopredeljene in politično pasivne - neopredeljenih in takih, ki ne bi volili, je bilo januarja opazno več kot decembra.

Povečanje neopredeljenih vpliva na položaj strank v strukturi opredeljenih volilcev. Tako je SDS kljub temu, da je prejela manj glasov kot decembra, v tej strukturi pridobila 1,8 odstotne točke in ima med opredeljenimi 22,8 odstotka glasov. Za SD bi glasovalo 34,8 odstotka, za Zares 11,4 in za LDS 9,8 vseh opredeljenih respondentov.

Povprečna ocena dela državnega zbora je bistveno višja, kot je bila v predhodnih mesecih: na petstopenjski lestvici tokrat znaša 2,93.

Vprašani so delo vlade ocenjevali med januarjem 2007 in januarjem 2008. Po javnomnenjski anketi, ki jo je za Dnevnik opravila Ninamedia, so podatki, zbrani iz odgovorov na vprašanje Kako ocenjujete delo vlade? Kliknite za odgovor.

Glede na posamezne stranke so glasovi - samo opredeljeni - od januarja 2007 do januarja 2008 razporejeni takole: Kliknite.