Iraškega gosta, ki se bo srečal tudi s člani zunanjepolitičnega odbora Evropskega parlamenta, bosta v Bruslju sprejela še visoki predstavnik EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana in generalni sekretar zveze Nato Jaap de Hoop Scheffer.

Po napovedih bodo v središču pogovorov gospodarske, vojaške in varnostne teme, beseda pa naj bi tekla tudi o sodelovanju Iraka in Evropske unije na področju energetike, še zlasti utekočinjenega naftnega plina. Iraški premier bo s predstavniki EU govoril tudi o sodelovanju in trgovinskih sporazumih med članicami EU in Irakom.

Iraški minister za nafto Husein al Šahristani je konec januarja v Bruslju dejal, da je Irak zavezan dobavi nafte in plina EU za njene potrebe, plin pa bi lahko EU začel dobavljati že čez dve, tri leta. Komisarka za zunanje odnose Benita Ferrero-Waldner pa je takrat po pogovorih poudarila, da je Irak naravni energetski partner EU, tako kot proizvajalec nafte in plina kot tudi kot tranzitna država z Bližnjega vzhoda in Zaliva v EU. Dodala je, da je energija ključni element gospodarskega razvoja v državi, energetski trg EU pa Iraku nudi "zanimive priložnosti".