Pogodba s srbskimi trgovci je bila sklenjena septembra lani brez obveznega konkurenčnega natečaja in mimo protikorupcijskih organov. Namesto nadzornega telesa, v katerem bi sodelovali visoki predstavniki iraške vojske, so se o poslu dogovarjali le nekateri visoki častniki, pa še to brez vednosti ameriških poveljnikov in njihovih iraških sodelavcev.

Ameriška kritika poslov s Srbijo je uvodoma skrčila iraške dogovore na le 238 milijonov dolarjev, pri čemer so ugotavljali, da gre za zastarelo ali neustrezno opremo, ki naj bi jo Srbija prodala Iraku.

Omenjeni orožarski posel ne razgalja samo dejstva, da Irak trguje s tretjimi državami, temveč da je Američanom ušel izpod nadzora tamkajšnji nadzor nad trgovino z orožjem. To z drugimi besedami pomeni, da je pet let po ameriški invaziji vprašljiva spodobnost iraških varnostnih sil, da usodo države vzamejo v svoje roke in počasi razbremenijo stosedemdesettisočglavo armado ameriških "okupatorjev", ki trenutno vzdržujejo celovitost Iraka.

Iraški obrambni minister je pri orožarskih poslih s Srbijo zagotovil, da je sledil navodilom svojega šefa - ameriško nastavljenega premierja Nurija Kamala al-Malikija. V "paketu" naj bi bili helikopterji, letala, oklopna vozila, raketni sistemi, strojnice, uniforme in druga vojaška oprema. O vsem tem naj bi se dogovarjala obrambni minister Qadir in minister za razvoj Ali Glahil Baban, pri čemer je prvi po razkritju posla zamrznil del dogovorjenih transakcij, tako da naj bi dokončna kupčija med Irakom in Srbijo znašala le dobro četrtino uvodoma dogovorjenega zenska oziroma 236 milijonov dolarjev. Iraški obrambni minister je orožarski posel mimo predvidenih procedur opravičil z izjavo, da so sledili nujnosti dobav, pri čemer so ameriški ponudniki te premikali v daljno prihodnost.

Iraška vlada je že predlani rezervirala 2,6 milijarde dolarjev za nakupe vojaške opreme v tujini, a je do lanskega septembra prevzela opremo v vrednosti manj kot dvesto milijonov dolarjev, ki je bila v večini primerov celo neustrezna. To je sprožilo govorice, da ZDA namerno blokirajo opremljanje iraške vojske, da bi podaljšale navzočnost svojih sil v tej državi, kar postaja plodna njiva za številna dogovarjanja pod mizo.