V državni družbi za avtoceste bodo namreč v primeru, da bodo na leto domačim lastnikom osebnih avtomobilov prodali več kot milijon letnih, trimesečnih in desetdnevnih vinjet po ceni 140, 60 oziroma 15 evrov, iz tega naslova zaslužili dobrih 68 milijonov evrov. Če bi se v blagajno Darsa steklo še dodatnih 78 milijonov evrov od predvidene prodaje - v veliki večini desetdnevnih - vinjet tujim turistom, bi Dars z avtocestnimi nalepkami skupaj ustvaril skoraj 147 milijonov evrov bruto prihodkov.

***Pridružite se debati na to temo***

Skupaj s cestninami, ki jih je lani pobral od tovornjakov, bi tako Dars iztržil okoli 247 milijonov evrov bruto, po pokritju vseh stroškov pa bi mu po dostopnih podatkih za odplačilo dolga ostalo na voljo natanko 127,4 milijona evrov neto.

Čeprav bi s tem denarjem Dars še lahko pokril letošnji dolg (126,4 milijona evrov), bi lahko dolgoročna kombinacija vinjet za osebna vozila in obstoječega cestninskega sistema za tovornjake pomenila katastrofo za Darsov proračun že v prihodnjih letih. Že prihodnje leto bi mu namreč za odplačevanje dolga zmanjkalo več kot 48 milijonov evrov, kar je znesek, ki presega prvotno razpisno vrednost gradnje predora Šentvid. Zgolj v treh letih do vključno leta 2011 bi Darsov "minus" pri odplačevanju dolga, ki bi ga morala pokriti država, znašal kar 200 milijonov evrov oziroma 22 odstotkov letošnjega avtocestnega proračuna.

Ob tem velja opozoriti še na dve pomembni dejstvi. Prvič, da je omenjeni izračun narejen ob predpostavki, da bodo vinjeto kupili lastniki približno polovice registriranih osebnih avtomobilov (teh je bilo konec predlanskega leta okoli 980.000), kar je odstotek, ki je veliko višji od primerljivega v drugih držav, ki so uvedle vinjeto (Madžarska).

In drugič, v primeru kombiniranega sistema bi Dars z vinjetami zbral kar 50 odstotkov več denarja kot s cestninjenjem tovornjakov, kar bi bilo z vidika obremenjevanja cestišč in onesnaževanja okolja izrazito nepravično.

Ministrstvo za promet je sicer uvedbo cestninjenja v prostem toku za tovornjake napovedalo za avgust prihodnje leto.

primoz.cirman@dnevnik.si