Za 159-litrski sod zahodnoteksaške lahke nafte je bilo tako treba danes odšteti tudi 109,73 dolarja, največ doslej.

S tem se je sod ameriške nafte samo v zadnjem tednu dni podražil za osem odstotkov.

Šele nepričakovano sporočilo o skupni akciji vodilnih centralnih bank za zagotovitev likvidnosti na denarnih trgih je uspelo zgodaj popoldne nekoliko ublažiti povpraševanje. V popoldanskem trgovanju je bilo treba za sod zahodnoteksaške lahke nafte odšteti le še 107,77 dolarja.

Sod severnomorske nafte brent je bilo mogoče ob istem času kupiti za 104,30 dolarja, potem ko se je njegova cena danes na borzi v Londonu prav tako povzpela na novo rekordno vrednost 105,82 dolarja.

Vlagatelji, ki so nagnjeni k špekuliranju, na naftnih trgih vidijo vse večje možnosti zaslužka, je povedal strokovnjak za surovine iz avstralske banke ANZ Bank Mark Pervan. Predvsem veliki skladi so vse bolj navzoči na trgu surovin in potiskajo cene od enega rekorda do drugega.

Strokovnjaki za surovine že nekaj tednov opozarjajo na špekulativno naravo gibanja cen na naftnem trgu. "Aktualna rast cen nima več nobene zveze s ponudbo in povpraševanjem," je dejal nek analitiki.

Medtem se je cena nafte Organizacije držav izvoznic nafte (Opec) povzpela do tik pod 100 dolarjev za sod. Kot so danes izračunali v sekretariatu organizacije na Dunaju, je bilo treba za nafto članic Opeca v ponedeljek v povprečju odšteti 99,48 dolarja. To je 48 centov več kot v petek in nov rekord.